Всички около 2 050 000 пенсионери ще получат добавка за

...
Всички около 2 050 000 пенсионери ще получат добавка за
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Всички над 2 млн. пенсионери ще получат 70 лева добавка за Великден

Всички към 2 050 000 пенсионери ще получат добавка за Великден от 70 лева

Тя ще се изплаща от 15 април и ще бъде разграничена от пенсията и коронавирус добавката от 60 лв. “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за предаването „ Лице в лице “ на БТВ. „ Еднократното погашение на добавката ще коства на бюджета 143 млн. лева Правителството обезпечи тези средства за да поддържа възрастните хора в изискванията на покачващи се цени на храни и артикули от първа нужда “, добави той.

Министър Гьоков акцентира, че от 1 юли следва осъвременяване на пенсиите, при което задачата ще бъде след отпадането на коронавирус добавката от 60 лева, която ще се заплаща до юни, приходите на пенсионерите да не намалеят. „ Това е доста комплицирана задача, тъй като през годините поради многото политически решения са се натрупали несправедливости в системата. Категорично декларирам, че няма решение, от което да са удовлетворени всички пенсионери, само че ние ще се стремим да намерим решение, което да е оптимално заслужено “, сподели министърът на труда и обществената политика.

Той напомни, че от 1 април се покачиха минималната заплата, компенсацията за втората година от майчинството, минималният и оптималният размер на компенсацията за безработица, обществените пенсии за неработоспособност. Министър Гьоков акцентира, че Министерството на труда и обществената политика е подготвило промени в Закона за обществено подкрепяне, които ще дадат опция двойно повече хора да получават обществени помощи в по-голям размер.

„ Грижим се за хората. Готови сме да разтеглим кръга на фамилиите, които могат да получат помощ за отопление. Ще стартираме да повдигаме въпроса, че при актуализацията на бюджета е належащо да се заемем със съществено компенсиране на високите цени на храните и горивата “, сподели още министър Гьоков.

Той засегна и тематиката за идните промени в Кодекса на труда, с които се предлага да се регламентира самостоятелно право на заплатен отпуск до 2 месеца за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Отпускът ще може да се употребява едновременно или на части. Докато е в отпуск бащата ще получава обезщетение от 710 лева месечно от държавното публично обезпечаване, изясни министър Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР