Всички нови модели, които излизат на пазарите в страните от

...
Всички нови модели, които излизат на пазарите в страните от
Коментари Харесай

Ограничителят на скоростта става задължителен за продаваните в ЕС нови модели автомобили

Всички нови модели, които излизат на пазарите в страните от Европейски Съюз от 6 юли идната година би трябвало да са снабдени с образован ограничител на скоростта (Intelligent Speed Assistant - ISA), реши дефинитивно Европейската комисия. За колите, които към тази дата към този момент се продават, срокът за доставяне със системата е началото на 2024 година.

Най-общо, като употребява данни от навигационните карти и камера на предното стъкло, разпознаваща знаците, системата ще стопира притока на гориво към мотора, в случай че колата се форсира над настоящото ограничаване. Ако лидерът натиска педала на газта, той просто няма да реагира.

Същевременно ISA самостоятелно ще форсира автомобила, с цел да не пада скоростта под тази от ограничаването.

В европейският правилник обаче категорично е записано, че при по-рязко натискане на педала на газта системата ще може да бъде " прескочена ". Това се прави с мисъл за сигурността, защото при избрани условия мигновеното ускоряване може да е основно за отбягване на пътен случай. Освен това, въпреки и ISA да се задейства с всяко запалване на автомобила, тя ще може да се изключи във всеки един миг с натискане на бутон.

Идеята за серийното вграждане на системата, която сега се предлага допълнително от 50 модела на разнообразни производители серийно, или като алтернатива, е на Европейския съвет за транспортна сигурност (ETSC). Той се базира на изследване от 2014 година, извършено в Норвегия, съгласно което ISA e най-ефективният метод за понижаване на броя на жертвите по пътищата.

Изчисленията на ETSC сочат, че 90% от злополуките в Европа ставата поради човешка неточност, а най-малко при половината от тях това по някакъв метод е обвързвано със скоростта. Най-оптимистичните прогнози са, че всеобщото въвеждане на асистиращата система ще понижи с 20% (или с над 5000) жертвите по пътищата на Европейски Съюз.

Проблемът при тези сметки е, че те са на база упованията, че всички водачи ще употребяват системата. Както стана ясно обаче ISA доста елементарно може да бъде заобиколена. Спокойно може да се предвижда, че за българските водачи изключването на системата ще е едно от първите неща, което ще създадат след тръгване. И повода за това не е толкоз в неналичието на отговорност и предпочитание да се нарушава закона, а безумното слагане на знаци в градски и извънградски условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР