Всички нови фрегати и корвети ще бъдат въоръжени с ракети

...
Всички нови фрегати и корвети ще бъдат въоръжени с ракети
Коментари Харесай

“Това го правят за първи път в света. Руският флот го очакват сериозни промени”

Всички нови фрегати и корвети ще бъдат въоръжени с ракети “Циркон ”, заяви неотдавна главнокомандващият Военноморски сили адмирал Николай Евменов. Хиперзвуковият противокорабен комплекс влезе във войските напълно неотдавна. В какво ще се трансформира флотът?

Залп от 48 ракети

Министерството на защитата разпорежда огромни очаквания на " Циркон ". Повечето от тактико-техническите характерности на крилатата ракета са засекретени. Но някои неща се знаят. Скоростта е рекордна, повече от 10 хиляди километра в час или към девет пъти скоростта на звука. Обсегът е хиляда километра. Височината на походния сектор е 30-40 километра, където въздушното противодействие е ниско. Масата на бойната глава е към 450 кг.

Корабните системи за Противовъздушна отбрана на западните страни са проектирани за дозвукови и свръхзвукови скорости. Но те са безусловно безсилни пред хиперзвука. Големият обхват ще разреши на съветския флот да унищожава надводни и наземни цели на практика безнаказано, без да навлиза в засегнатата зона.

Важен миг: " Циркон " може да изстрелва от същите пускови установки като противокорабните ракети П-800 " Оникс ", както и " Калибър ". Тоест, той може да бъде подложен на кораби с разнообразни водоизмествания и цели.

По думите на Евменов постоянни носители на „ Цирконите “ ще станат фрегатите от план 22350. Сега Военноморски сили разполагат с два такива вимпела – „ Адмирал Горшков “ и „ Адмирал Касатонов “. Сега строят " Адмирал Головко ". Всеки на борда има универсална корабна система за пукотевица (УКСС) за 16 кафези. Ако са изцяло заредени с “Циркон ”, тези три кораба ще могат да изстрелят залп от 48 ракети.

От 2013 до 2020 година бяха заложени още пет кораба. Те са в разнообразни стадии на строителство.

С обща водоизместимост от 5400 тона, тези фрегати са най-напредналите в софтуерно отношение във Военноморски сили. На челната бяха тествани съвсем всички военноморски нововъведения - от радиоелектронно съоръжение до зенитно-ракетни системи и артилерийски установки.

Управлението е извънредно цифрово. Всъщност това са плаващи компютри, подготвени да извършват доста задания с дребна или никаква човешка интервенция. Новата бордова информационно-контролна система свързва цялото съоръжение в единна мрежа, а радио-електронният комплекс за откриване на надводна и подводна конюнктура разрешава на екипажа да открива врага на доста разстояние.

Изпитван в борба

Що се отнася до корветите, вимпелите на плана 20385 ще могат да стрелят с “Циркон ”.В редиците има две такива “Гремящий ” и “Проворный ”. Четири са в развой на създаване.

Тази серия е предопределена за Тихоокеанския флот. Всеки е въоръжен с УКСС за осем кафези. За самоотбрана и битка с въздушни цели - зенитно-ракетен комплекс " Редут " с обхват на деяние до 150 километра. Артилерията е показана от 100 мм оръдия А-190, а противоподводните оръжия са показани от четири торпедни апарата Наказателен кодекс 330 мм.

В допълнение - съвременно електронно и радио съоръжение, сателитни връзки. На борда има многоцелеви хеликоптер Ка-27. Надстройката е направена по стелт технология, която понижава видимостта на радарите.

Малките ракетни катери от планове 21631 " Буян-М " (десет в употреба, два в развой на изграждане), както и 22800 " Каракурт " (четири в употреба, 10 в развой на изграждане) също могат да бъдат отнесени към класа на корветите. Техните УКСС за осем кафези също са подобаващи за “Циркон ”. Тези " бебета " с водоизместимост 950 тона към този момент са стреляли с крилати ракети " Калибър " по цели в Сирия и Украйна.

Залог на скоростта

След модернизацията тежкият атомен ракетен крайцер „ Адмирал Нахимов “ ще придобие хиперзвукова техника. На подводниците тези оръжия ще се появят след 2025 година Първият постоянен притежател е атомната подводница " Перм " от план 885М " Ясен-М " с УКСС за 32 кафези.

Големите превозвачи обаче са по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Съдейки по листата, се разчита на относително дребни кораби. Мощните оръжия с огромен обхват могат да обезвреждат преимуществата на евентуален зложелател. Например, едно попадение под водолинията е задоволително, с цел да може самолетоносачът да се килне. Известно време той няма да може да приема и изстрелва самолети.

В действителни бойни условия " Цирконите " към момента не са употребявани. Но други хиперзвукови оръжия към този момент са изпитани. И по този начин, съгласно Министерството на защитата, свръхзвуков “Оникс ” е блъснал обект на ВСУ в Одеса при започване на юни. Тоест в действителност е изстреляна противокорабна ракета по наземна цел. Ефективността се обезпечава от 450-килограмова бойна глава и висока скорост - такива муниции са извънредно сложни за прехващане.

Руският флот е първият флот в света, който всеобщо минава към хиперзвукови противокорабни ракети. Китай има сходни стратегии, само че там не се оповестява за огромно превъоръжаване. Американците също мълчат - признават, че са в позицията на догонващи. Перспективите им са много мрачни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР