Всички ние сме виждали как реките сякаш мързеливо се извиват

...
Всички ние сме виждали как реките сякаш мързеливо се извиват
Коментари Харесай

Защо реките се извиват по течението си?

Всички ние сме виждали по какъв начин реките като че ли мързеливо се извиват встрани, до момента в който протичат през някоя околност, само че в това им придвижване няма нищо инцидентно, написа Science Alert.

Всъщност зад това по кое време една река се извива, до момента в който протича и по кое време се движи напряко, се крие същинска формула.

Така да вземем за пример в случай че животни прокопаят тунели под едната страна на леглото на реката, земята може да поддаде и брегът да се срути, което разрешава на реката да протече през по този начин оформилата се плитчина.

Колкото по-бързо протича реката от едната си страна, толкоз по-забавена става тя от другата. И тъй като бързо течащата вода е нужна, с цел да придвижва дребните пясъчни частици, когато такава няма, пясъкът се натрупва на дъното и прави реката все по-плитка.

Така до момента в който едната страна на реката безусловно изсъхва, другата се движи все по-бързо и основава извиващо се придвижване под личната си инерция. Ако тя е задоволително мощна, водите на реката могат да се извият към другата страна и по този начин да се получи един завой, а по-късно и втори до момента в който реката придобие форма на пълзяща на зиг-заг змия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР