Всички ние сме призвани да завършим процеса на пълната либерализация

...
Всички ние сме призвани да завършим процеса на пълната либерализация
Коментари Харесай

Иван Иванов: Призвани сме да завършим процеса на пълната либерализация на енергийния пазар


Всички ние сме призвани да приключим процеса на цялостната либерализация на електроенергийния пазар, да правим нужните действия, свързани с извеждането на енергийно уязвимите консуматори, да приключим промяната във ВиК бранша, който още е в развой на излекуване. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов в речта си при отбелязването на 20-та годишнина от активността на регулатора.
По време на тържеството по отношение на 20-та годишнина бе валидирана и пощенска марка с тираж от 5000 бр.

В идващите години едно от главните провокации ще е прекратяването на злоупотребите на пазара на сила (електроенергия и естествен газ) и основаването на нужната нормативна база, поради свързването на българския пазар на природен газ със прилежащите страни. Преди това в речта си пред гостите и всички работещи в Комисията, Иван Иванов напомни постигнатото до момента във връзка с основаването на нужната регулаторна база.

КЕВР се утвърди като самостоятелна колегиална институция, означи Иван Иванов, като напомни, че измененията в Закона за енергетиката от 2015 година осигуриха нужната база и за избора на комисари. Имаше три съществени задания, които стояха като дамоклев меч, сподели той, като направи равносметка във времето за последните четири години и очерта постигнатият прогрес. Реформата, осъществена във времето, когато енергетиката бе във финансов колапс не трябваше да се усети от обществото. На второ място, само че не и по значение, Иванов сложи основаването на база за работата на Българската самостоятелна нергийна борса (БНЕБ), с цел да се движи либерализацията на електроенергийния пазар напред. Трябваше да се придвижи процеса на диверсификация на пазара на природен газ, напомни още Иван Иванов, като отдаде и значимото, осъществено във връзка с регулаторната база, изработването на методики и постановяването на решения през всички 20 години, в които е работила регулаторната комисия. Отдадено бе и значение на интернационалната активност, развивана от КЕВР.

Председателят на регулаторната комисия, без значение от тържеството отговори и на въпроси на публицисти и съобщи изрично, че няма да има никакво покачване на цената на топлинната сила до края на тази година. Иван Иванов изрази очакване, че прекъсването на мощности, като на „ Брикел “ няма да се отрази на енергийната система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР