Всички мухи спадат към разреда на двукрилите. Те имат двойка

...
Всички мухи спадат към разреда на двукрилите. Те имат двойка
Коментари Харесай

Черни мухи - всичко за досадните насекоми

Всички мухи спадат към разреда на двукрилите. Те имат двойка добре развити предни крила. Винаги мухите са живеели покрай хората, свързани са с неговата активност и по тази причина са наречени синантропи. Названието идва от двете думи-връзка и човек, т.е. свързани с индивида.

Макар че съществува неразривна връзка сред мухата и индивида, която се състои в това, че мухата се е настанила трайно в човешките домове, стопанинът не може да се помири с нейното наличие и непрестанно се пробва да се оправи с мухите с всевъзможни средства.

Подобно на комарите, бълхите, молците, стоножките, паяците, дървениците и хлебарите, мухите не са мечтани вкъщи.

Всеки обаче знае, че мухата не е еднообразен тип двукрило насекомо. Съществуват към 120 хиляди типа мухи, към този момент разказани от науката. Броят им обаче сигурно е по-голям. Всички те са групирани в родове и фамилии, а обособените типове имат идентични привички и споделят един и същи ареал.

Повечето мухи се одобряват за досадници, натрапници, преносители на разнообразни заболявания. Наред с това обаче те имат и своите изгоди за хората. Такава е и черната муха. Макар че тя също е извънредно досадна и неприятна, нейното битие има и стопанска стойност. Затова е добре да се познава малко по-добре.

Разпространение на черната муха

Черната муха се среща във влажни, гористи местности през летните месеци. През цялата година се следи в полутропичните региони на планетата. Този вид муха е най-активна при залез слънце през месеците юни и юли. В този интервал черната муха е изключително дразнеща. Видът не е деен нощем и не живее в затворени пространства. Поради това тя е малко по-слабо позната от домашната муха. Среща се най-често в Африка и Южна Европа, само че дребни популации има в Гърция, както и в някои елементи на нашата страна.

Тъй като ларвите на типа се развиват добре в течаща вода, тя може да бъде открита най-често край дребни реки и водопади. Възрастните мухи се въртят към влажните места и хапят по откритите елементи на тялото като лицето, ръцете и краката. Те съумяват да намерят проход през колана или чорапа на индивида, само че през облеклата са безсилни да стигнат до кожата. Привличат ги тъмните цветове и това е причина от време на време да атакуват на рой.

Този тип черна муха се отличава с муден летеж, а зрелостта при нея продължава осем дни.

Характеристика на черната муха

Черната муха има устройството на добре познатите ни типове като домашната муха. Тя е насекомо, отнасяно към дребните от рода. Има огромни очи; две транспарантни крила, които я отпращат към разреда на двукрилите; две дребни антенки, шест броя крака; черно тяло. В екосистемата нейната роля е ясно избрана - тя разгражда органични боклуци до усвоими субстанции и се оправя доста добре с тази задача.

Раздел Dipterа, към който спадат всички мухи, е мястото, отредено и за черната муха в класификацията. Тя също има забележителен брой естествени врагове, по тази причина напълно зависи от своите умения, с цел да оживее.

Тялото на черната муха, както на всички останали от фамилията, е разграничено на три елементи. Има огромна глава; гръдна конструкция, от която излиза двойка транспарантни криле и шест дълги крайници и коремна област, в която се намират храносмилателните и половите органи.

Главата на черната муха е добре завършена и на нея са ситуирани две антенки. Те са доста чувствителни и дефинират обонянието на мухата, което е извънредно остро. В долната част на главата е ситуирано хоботчето, преливащо в устата, която е с пореста конструкция.

 Черна муха Снимка: pixabay.com

Дишането при черната муха не се разграничава от това при останалите типове. Тя не диша през главата, а въздухът навлиза през отворчета в тялото и по дребни тръбички стига до корема или гърдите. Там се събира в един общ дихателен орган, водещ към различен, цялостен с течност, Течността Разтваря кислорода и го води до всички елементи на тялото.

Подобно на останалите инсекти очите на черната муха имат главно значение за нейното оцеляване. Тя има комплицирано устроена зрителна система, като в горната част са двете огромни комплицирани очи, а под тях се намират три елементарни. Всяко от комплицираните е формирано от към 6 хиляди елементарни и всяко предава обособена информация. Това оказва помощ на мухата да долови всяко придвижване в близост, без значение откъде идва и с каква експедитивност. Затова черната муха е съвсем неуловима.

Крилата на черната муха излизат от гърба и са два чифта. Основните са транспарантни, тънки и обезпечават високата скорост, с която тя се движи. Долните се назовават халтери и спомагат за салдото на насекомото.

Краката на черната муха са шест и всеки приключва с нокътче. Има и дребна вендуза, която разрешава на мухата да се задържа на разнообразни повърхнини. Често може да се следи по какъв начин черната муха чисти кралата си с някои от крачетата си. Това е належащо, с цел да не се нарушава равновесието при полепване на нечистотии. Долната част на краката е покрита с косъмчета, които имат функционалността на вкусови рецептори, с които мухата пробва усета на храна.

Жизнен цикъл на черната муха

Черната муха, сходно на останалите представители на типа и въобще на насекомите, минава през трансформация, която има 4 стадия.

Яйцата, които снася женската са към 900 на брой през целия къс живот на мухата, и са светли, с овална форма и са единствено милиметър. Тъй като ларвите се развиват във водата, яйцата си черната муха снася при водата.

На идващия ден се излюпва ларвата. Тя е дребен безкрак червей, който има дълготрайност на живота си 7 дни. Ларвата намира храната си измежду органичните субстанции във водата и нараства доста бързо, като сменя кожата си през това време три пъти.

Накрая кожата на ларвата става кафеникава, втвърдява се и тя се трансформира в какавида. Защитена от този щит, ларвата се снабдява с крила и органи и от какавидата излетява дребна муха. Скоро тя се трансформира във възрастно насекомо, което е готово да се чифтоса и да снася яйца.

Тъй като животът на мухата е къс, тя бърза да извърши главната си функция- да се развъди. Чифтосването става във въздуха, а женската се нуждае от един акт, с цел да снася яйца през цялото останало време.

Значение на черната муха за хората

Зрялата възраст на черната муха е доста къса, единствено седмица и един ден. През това време тя не употребява храна, а единствено вода. Това я прави изцяло безвредна за хората във връзка с преместването на разнообразни заболявания, както е при домашната муха и други типове, които живеят паралелно с хората. От стадиите, пред които минава черната муха, най-ценен за задачите на бизнеса е ларвеният. За малко време ларвата усвоява огромно количество биоразградими боклуци, защото може да усили размера си до 7 хиляди пъти. Отпадъците е значимо да бъдат единствено растителни, без следи от човешка консумация, като плодови боклуци от цех за произвеждане на плодови сокове или остатъчната каша от бирените заводи.

Две-три седмици откакто са консумирали растителни боклуци, ларвите са наситени с протеини. Те биват замразявани, изсушавани и преработвани в храна, която е богат източник на протеин за развъждане на риба.

Отпадъкът, с помощта на ларвите на черната муха става приложим, вместо да отделя токсични за хората парникови газове. Суровината има своя пазар в лицето на рибовъдни стопанства в целия свят.

Както разбирате, черната муха, наред с други типове като зелена муха, плодова муха, муха цеце, също имат своето място в природата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР