Всички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които

...
Всички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които
Коментари Харесай

Как властта на Китай контролира Тибет чрез приложение за чат

Всички доста добре знаем за рисковете от наблюдаване, на които се излагаме, споделяйки информация и персонални данни при използването на своите смарт телефони и мобилни приложения. Жителите на строго следения от управляващите на Китай Тибет не вършат изключения, само че все пак мнозина избират да се откажат от поверителността за сметка на удобството.

Светът е очевидец в какъв основен фактор за разпространяване на вести са се трансформирали обществените мрежи в резултат на цифровата гражданска война. С напредването на технологиите и науката шерването на вести, информация и известия стана много по-удобно, по-бързо и по-централизирано.

Поверителност против улеснение

Но даваме ли си сметка, че удобството ни коства парченце от персоналния си живот? Всеки ден, преднамерено или по нехайство, ние споделяме повече данни, в сравнение с можем да си представим, преминавайки всекидневието си на смарт телефона. Ярък образец точно за тази замяна на дискретност против улеснение е обстановката при тибетците с приложението „ УиЧат “ (WeChat) – чат приложение, благосъстоятелност на китайската софтуерна компания „ Тенсент “ (Tencent).

 Как властта на Китай управлява Тибет посредством приложение за чат Снимка: „ УиЧат “

„ УиЧат “ е най-голямото приложение за известия в Китай, което се употребява от над 960 милиона дейни консуматори всеки месец. Компанията непрестанно усъвършенства своята технология за наблюдаване и цензуриране на наличието, което се праща сред потребителите. Знаейки тези обстоятелства, въпреки всичко над 70% от тибетците употребяват интензивно приложението. Особено интензивно се употребява от тибетците отвън граница, защото това е един от дребното способи да останат в контакт със своите близки в родината, защото в Китай, в това число Тибет, са неразрешени другите световни чат приложения като „ Messenger “, „ Viber “, „ WhatsApp “, Фейсбук и други Тибетците, които желаят да поддържат връзка със своите родственици, нямат различен избор, с изключение на да употребяват китайското приложение.

Приложението е известно заради няколко аргументи: елементарен за насочване интерфейс, опцията за телефонни и видео позвънявания, както и изпращане на текстови и гласови известия. Именно последната функционалност е най-привлекателна за потребителите на приложението. Това значи, че тибетците, които може да не могат да четат тибетски, към момента могат да вземат участие в чат групи и да споделят своите възгледи и хрумвания посредством изпращане на гласово известие. Масово хората в Китай също употребяват аудио и видео позвъняванията, които разрешават приложението и се отхвърлят от обичайното позвъняване от мобилен или домакински телефон.

За осемте години откогато китайската компания показа приложението, тя се трансформира в преобладаващата платформа за обществени мрежи в Китай като цяло – в това число в Тибет. „ УиЧат “ съумя да се трансформира в интернет колос с над 1 милиард регистрирани консуматори по целия свят и над 900 милиона консуматори дневно. За 2018 година всеки ден посредством приложението са изпратени над 45 милиарда известия, с съвсем 20% повече, в сравнение с през 2017г. Китайското държавно управление не отхвърля, че работи взаимно с софтуерната компания по всеки въпрос, който смята за значим и сензитивен за националната сигурност на страната и притиска китайските компании освен да цензурират наличието, само че и да предават потребителските данни, когато обстановката го изисква.

 Как властта на Китай управлява Тибет посредством приложение за чат Реклама на „ УиЧат “ с Лионел Меси

И въпреки всичко за доста тибетци мобилни приложения като „ УиЧат “ са станали незаменими в обществения си живот. Новините и информацията се популяризират като див пожар в излъчванията на приложението, даже когато обичайните медии се борят да бъдат първи.

Няма подозрения, че има тибетци, чиито телефони се подслушват и техните позвънявания и текстови известия са под наблюдаване. В разнообразни изявленията, тибетка се оплаква, че нейният телефон е подслушван, защото преди нейното овакантяване от Тибет, бе привикана от китайските управляващи и са й били представени думите, които тя самата изрича в разнообразни телефонни диалози с сътрудници и другари.

Позицията на „ Тенсент “

Китайската компания няколко пъти публично отхвърли каквото и да било присъединяване на държавното управление във въпросите за поверителността. В същото време компанията декларира в своята „ Политика за дискретност “, че има право да споделя данни на потребителите с „ държавни, публични, регулаторни, правосъдни и правоприлагащи органи и институции “ за „ съблюдаване на законите и наредбите “ на страната.

Като компания със седалище в Китай, „ Тенсент “ се подчинява на китайските закони за надзор на наличието и въпреки „ УиЧат “ да твърди, че е криптиран от край до край, има обилни доказателства, които сочат, че цензурата към потребителя на приложението въз основа на основни думи фактически се ползва, в това число посредством заличаване на известия, отнасящи се до чувствителни политически тематики.

Едно тибетско момиче, което отпътува от Лхаса, с цел да учи в Европа, споделя повода да спре да употребява приложението. Един ден, когато си била у дома, тя реши да сътвори група за чат в приложението, с цел да предложения 30 свои съученици на вечерно празненство. Малко по-късно, за собствен смут, тя е бе привикана от държавни чиновници за непоколебим разпит и бе предизвестена в бъдеще да не основава в приложението чат групи със своите съученици. Разочарована от неналичието на дискретност и сигурност, по-късно тя стопира да употребява „ УиЧат “. В следствие споделя: „ Чувствах се несигурна след разпита и станах доста внимателна. Разбрах, че китайските приложения напълно не са безобидни. “

 Как властта на Китай управлява Тибет посредством приложение за чат Полицейска кола в Лхаса, Тибет

Проблемът с наблюденията и контролът от страна на китайските управляващи е надалеч по-сериозен от едно приложение. В някои райони на Тибет китайската полиция лишава телефоните на хората и скрито конфигурира приложение, което извлича данни от имейли, текстови известия и контакти. Приложението за наблюдаване търси информация за разнообразни материали, в това число литература от Далай Лама и известия, които се смятат за политически чувствителни.

В същото време освен тибетските консуматори на „ УиЧат “ са под опасност. Китайското държавно управление постанова строги ограничения и против потребителите на приложението в цялата страна, които показват състрадание и поддръжка за тибетската идея и блокира всевъзможни канали за разпространяване на сходна информация. В този дух, властта в Китай усилва и санкциите за шерване на „ нелегално “ наличие в приложението.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР