Всички живеем в дигитален век, а това не присъства по

...
Всички живеем в дигитален век, а това не присъства по
Коментари Харесай

Асен Александров: Клиповете с насилие между деца нарушават обществения ред

Всички живеем в цифров век, а това не участва по никакъв метод в законодателството. Това съобщи пред БНР шефът на столичното 51 СУ „ Елисавета Багряна “ Асен Александров, който е и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Екипът на учебното заведение адресира до няколко парламентарни комисии оферти за обзор на нормативната база във връзка със зачестилите случаи на принуждение измежду подрастващите, които се документират и разгласяват в обществените мрежи и се излъчват в обичайните медии. Темата беше разисквана в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

Според учебния шеф е налице само отвращение, само че „ в цялата страна, за толкоз години, при толкоз случаи, няма нито едно дете, нито един родител, който да е понесъл някакво разследване от това, което се е случило “.

Ако задачата на качването на клипове с принуждение е да се заловен причинителите, то би трябвало да има система, която разрешава качването на сходни клипове, тъй че да стават забележими за органите на реда, а медиите да се намесват тогава, когато властта не желае да се намеси, счита Александров.

„ Предложихме санкции за родителите. Те споделят – това няма да помогне. Защо да не помогне? Във всичките други страни има отговорност на родителите при такива прояви на техните деца. Друго, което беше като мотив против налагането на наказания – че в случай че има такива наказания, няма да се качват такива клипове и ще остават неразкрити. Е, в този момент, като са разкрити, какви са следствията “, разяснява Асен Александров в предаването „ Преди всички “.

„ Разбира се, че единствено със наказания няма да стане. Винаги има две страни. Едната е предварителна защита, другата е глоба. Това, което желаеме, е най-малко някъде, в някакъв документ да се фиксира, че качването на такива клипове за оскърбление, в мрежите, е някакво нарушаване на публичния ред. “

„ Ако този месец сме видели 3 клипа, те не са 3, а 33, тъй като другите сме ги предотвратили. И тези 3 щяхме да предотвратим, или най-малко част от тях, в случай че на децата е изяснено, че това е нарушаване “, съобщи шефът.

Сега работи Закон за противообществените прояви на малолетни и малолетни, който е от 1960 година, подсети Александров.

„ Там текстовете въобще не го плануват като някакво наказване. В момента тези деца, които всички видяха, че бият техния съученик, че го влачат, че го унижават, ние не можем даже със забележка да ги накажем в учебното заведение. Нито едно от тези деца не е получило каквато и да е глоба. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР