Всички искания, които земеделците отправиха към правителството, трябва да бъдат

...
Всички искания, които земеделците отправиха към правителството, трябва да бъдат
Коментари Харесай

Земеделците към управляващите: Това решение блокира всякакъв вътрешен пазар на слънчоглед

Всички претенции, които земеделците насочиха към държавното управление, би трябвало да бъдат изпълнени. Частично задоволство на претенциите, не анулира решението за митинги, оповестиха членовете на Българската земеделска камара, представени от.

Те са безапелационни, че митингите им не са политически. 

" Който сее вятър, жъне стихии " - споделиха зърнопроизводителите във връзка решението България да се откаже от възбраната за импорт на украински слънчоглед, която евентуално ще бъде подкрепена през днешния ден от Народното събрание.

" Това решение блокира всевъзможен вътрешен пазар на слънчоглед ", сподели ръководителят на браншовата организация Илия Проданов.

" От влизането в действие на възбраната досега се осъществиха по 200 000 тона български слънчоглед на месец. Цената на слънчогледа се увеличи с към 150 лв. на звук. Цената на олиото не е мръднала, даже е намалена ", разяснява той.

" Другото доста значимо нещо е, че от през вчерашния ден от приемането в Икономическа комисия до през днешния ден цената е паднала с 60 лв. на звук и търсене няма никакво ", казва Проданов.

Останалите четири страни членки, в които е неразрешен вноса на украински слънчоглед поддържат настояването си възбраната да продължи и след 15 септември.

Още осем браншови организации описаха проблемите си и обясниха, че политиката в земеделието редовно убива българските производители .

Поне хиляда ферми ще затворят през идната година и най-малко 50% от зеленчукопроизводителите ще се откажат, в случай че обстановката в бранша не се усъвършенства.

Членовете на Аграрната камара събират протестен щаб и в идващите дни ще са подготвени с график на протестните си дейности и формата, под която ще изразят недоволството си.

Правителството е готово да изиска от Европейски Съюз спомагателни обезщетения за българските фермери поради вноса на украинско зърно, съобщи в това време министър председателят Николай Денков. Той изрази подготвеност за диалози с представители на сектора, само че единствено с такива, които, по думите му, " са в действителност затруднени ": 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР