Всички говорят за рецесия, която обаче може и да не

...
Всички говорят за рецесия, която обаче може и да не
Коментари Харесай

Колко близо е следващата рецесия?

Всички приказват за криза, която обаче може и да не настъпи...скоро. Призивите за спад ескалираха през последните месеци на фона на растящата инфлация, обърнатите криви на доходността на държавните облигации и призрака на по-строга парична политика от Федералния запас.

Икономистите на Goldman Sachs споделиха, че слагат възможностите за криза през идната година на 15%, а през идващите две години на по-тревожните 35%. Рецесията се дефинира като две поредни тримесечия на негативен напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. И това са опасенията не са единствено на банките на Уолстрийт.

Търсенията на Гугъл в Съединени американски щати за " по какъв начин да се подготвим за криза " съвсем се утроиха единствено през последната седмица, акцентира Нийл Дута - началник на стопанската система в Renaissance Macro Research, цитирайки данни от Гугъл Trends.

Въпреки това, този скок в интереса може в действителност да е знак, че опасенията за криза доближават връх и това да е контраиндикатор.

" Наистина, когато консенсусът от страна на професионалните вложители стане толкоз висок и са налице опити кой може да дефинира най-бързо възходящите вероятности за криза, а елементарните хора търсят по тези тематики в интернет, можете да сте сигурни, че новините към този момент са отразени в пазарните цени ", съобщи Дута пред финансовото издание Yahoo! Finance.

" Следващият ход е по-нисък риск от криза и по-бавни темпове на инфлация. "

Това, което е изключително " извънредно " в прогнозите за криза този път, добави Дута, е какъв брой не е обвързвано със силата на икономическите данни. Много от най-новите отчети за положението на най-голямата международна стопанска система, рисуват картина на стопанска система, която към момента работи с " цялостна пара ", даже когато инфлацията върви с най-бързия си ритъм от 40 години.

На пазара на труда заетостта, която не е в селското стопанство, се е нараснала приблизително с над 550 000 на месец през първото тримесечие на тази година, след междинен растеж от над 600 000 на месец през четвъртото тримесечие.

" Това съвсем не подхожда на закъснение, да не приказваме за криза ", разяснява Дута.

И даже потребителските настроения, които тази година бяха повлияни отрицателно от покачващите се цени, демонстрираха признаци на възобновяване от най-ниското равнище.

Внимателно следеният показател на потребителското доверие на Университета на Мичиган ненадейно се повиши до 65,7 пункта при започване на април, който, въпреки и към момента депресиран спрямо равнищата преди пандемията, се увеличи с близо 11% спрямо най-ниското равнище от предходния месец за повече от 10 години.

Някои други стратези също допускат, че трайната възглавница на спестяванията на потребителите и към момента устойчивите разноски ще оказват помощ за поддържането на стопанската система на Съединени американски щати.

" Бих споделил, че евентуално сме по-близо до мятане на монета, дали стопанската система ще премине в криза до края на годината ", съобщи Винсент Рейнхарт - основен икономист и макростратег на Dreyfus and Mellon, пред Yahoo Finance Live.

" По някои индикатори семействата имат близо 2 трилиона $ непотребни спестявания. Те могат да стартират да понижават тези спестявания - и те го вършат ", добави той.

" И това ще бъде значим буфер. "

И въпреки всичко тези, които приканват за краткосрочна криза, се основават на голям брой исторически надеждни знаци, които към този момент " мигат " в алено. Както показват икономистите на Goldman Sachs, 11 от 14-те цикъла на стягане на Фед след Втората международна война са били последвани от криза в границите на две години.

А Фед тази година към този момент стартира да покачва лихвените проценти и да алармира за желанието си скоро да стартира количествено стягане (QT) или да извади активите от салдото си от 9 трилиона $. Икономистите от Deutsche Bank, първата огромна банка на Уолстрийт, която предизвести за криза в Съединени американски щати през идната година, обявиха, че " по-агресивното стягане на паричната политика, което си представяме, в последна сметка ще тласне стопанската система към криза ", съгласно записка на икономистът на компанията Брет Райън.

" Докато определянето на точните тримесечия на негативен напредък в никакъв случай не е елементарно, виждаме стягането на Фед да стартира значително да забавя растежа през втората половина на 2023 година ", написа Райън в записка предходната седмица.

" Нашата базова прогноза има негативни тримесечия за напредък през Q4 2023 и Q1 2024, в сходство с криза през това време. "

Освен това основна част от кривата на доходността на американската хазна към този момент е обърната, като доходността на 2-годишната облигация се издигна над тази на 10-годишната по-рано този месец. Подобна инверсия се случва преди всяка от последните осем рецесии от 1969 година

Но както показват доста специалисти, това събитие не приказва доста за това какъв брой скоро да се подготвим спада да стартира.

" Ще вляза в лагера " без криза " за тази година ", съобщи Майкъл Антонели - ръководещ шеф и пазарен пълководец в Baird, пред Yahoo Finance Live в понеделник.

" Ако употребявате инверсията на кривата на доходността като собствен сигнал, което всички знаем, че е много добър сигнал, най-кратката крива на рентабилност, която е довела до криза, е 6 месеца, това беше при случая с Коронавирус, най-дългата беше 33 месеца... междинната стойност е при равнище от 17 месеца. "

" Освен в случай че не мислите, че рецесията ще пристигна по-бързо, в сравнение с при рецесията с COVID-19, тя е някъде през 2023-а, евентуално през 2024 година ", добави той.

" В момента фирмите наемат служащи, бизнесът се уголемява, хората работят и харчат пари... Не мисля, че това се трансформира сега ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР