Всички говорят за Нургюл Салимова. 20-годишното българско момиче е на

...
Всички говорят за Нургюл Салимова. 20-годишното българско момиче е на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова - момичето с шахматната дъска и големите мечти

Всички приказват за Нургюл Салимова. 20-годишното българско момиче е на край на Световната купа по шахмат, а следващата година ще спори и за международната купа при дамите.

Финалът й против рускинята Александра Горячкина стартира на следващия ден (събота), само че Нургюл към този момент написа история, а триумфът й в Баку сподели, че и в бъдеще доста ще се приказва за нея.

За интересуващите се от шахмат обаче Нургюл Салимова не е ново име. То се загатва повече от 10 години, тъй като от доста дребна - 4 година, тя хваща пътя си и към този момент има доста с какво да се гордее.

Коя е Нургюл Салимова, която България (и освен - шахматният свят) стартира с боязън да следи в смутните времена на показни убийства, демонтажи, морски алтернативи (България, Гърция или другаде) и така нататък и тъй наречените?
 Снимка FIDE
На 2 юни чаровната Нургюл навърши 20 години. Тя е родена в село Крепча, община Опака, област Търговище. Малко е да се каже, че младото момиче е гордостта на своя край.

" И в този момент е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца - да се разхожда и играе, нейната пристрастеност е шахматът ", съобщи пред Българска телеграфна агенция кметът на селото Бахри Алиев.

И напомни, че първите хора, запалили Нургюл по античната игра, са нейният дядо Салим Ибрямов, който е измежду най-изявените ни състезатели в кореспондентския шах, и бащата Илхан Ибрямов. И той играе - няма нищо инцидентно, несъмнено.

„ Аз я научих да реди фигурите, само че и дядо й помагаше. На 4-5 години към този момент играеше, а първият й шампионат беше през 2009 година в Силистра ”, споделя таткото още през есента на 2011 година пред профилирания

Второто съревнование за нея е непосредствено Държавното състезание в Слънчев бряг.

„ Специалистите бяха видели, че има капацитет и желаеха да я пуснем в надпреварата. Ние обаче се притеснявахме, защото смятахме, че равнището ще е много над нейното ”, споделя още Ибрямов.

А тя, едва на 5 години и 9 месеца става републиканска шампионка освен това с 6 победи от 6 партии. Там я вижда гросмайстор Петър Великов, селекционер на детските обединения на националния тим и президент на ШК “Локомотив ” (Сф). И я взема под крилото си. А персонален треньор на Салимова става Николай Спиридонов, който от години по-рано работи във Франция.
 Нургюл Салимова се поздравява с Анна Музичук на полуфинала на Световната купа. Украинката е измежду обичаните шахматистки на нашето момиче. Снимка Anna Shtourman, FIDE
Това, с което Нюргюл изненадва експертите още от ранна възраст е, че играе доста умерено, решително, концентрирано, като за дете не се разсейва излишно…

В детството й фамилията се устоя от два магазина в селото - бащата работи в хранителен, а майката - в текстилен. Каквото изкарат, отива за спортната пристрастеност на тяхната щерка. Клубът поема част от разноските, както и федерацията, когато Нургюл е в националния тим. Но останалите шампионати зависят от фамилния бюджет.

Едва на 6 година момичето взе участие на първото си огромно съревнование - Световното за подрастващи в Анталия. И още от този момент то мечтае да стъпи на най-високите върхове в шахмата при дамите. Виждайки нейния капацитет, това е фантазия на цялото семейство.
 Нургюл - на 8 година, със фамилията си след европейска купа в Албена. Снимка персонален списък, Viasport.bg
А пътят е повече от трогателен, прочут. Многократна шампионка е на България. През 2011 година става европейска шампионка за девойки до 8 година, като тя единствена от нашите представители в курорта Албена не губи нито една партия.

През 2015 година идва международната купа до 12 година в Порто Карас (Гърция). Две години по-късно е №1 в при дамите в България, а през 2018 година към този момент покрива норма за интернационален гросмайстор при мъжете. През същата година става третата българска жена, минала ЕЛО рейтинг от 2400. Когато е на 16 година, оглавява международната класация във възрастта.

Отличията й към този момент мъчно могат да се изброят. 2019 година й носи златен орден и купата “Най-добро показване ” на Европейското отборно състезание за девойки до 18 година Другите две девойки в състава бяха Габриела Антова и Надя Тончева, а във втория ни тим - Виктория Радева и Белослава Кръстева.

През същата 2019 година, към този момент като играч на “Бургас 64 ” (настоящият й клуб), Нургюл покрива третата си и последна норма за гросмайстор при дамите.
 Снимка Anna Shtourman, FIDE
В първите дни на 2022 година Салимова разделя 1-4 място в шампионат за мъже в Католика, Италия. Срещу шестима представители на мощния пол, тя записва 3 победи и 3 ремита. Сред изгубилите от нея е фамозният британски гросмайстор Найджъл Шорт.

„ Най-малкото разпръскване може да докара до съдбовна загуба. Не всеки може да е международен първенец. Аз желая един ден да стана международна шампионка за дами ”, казва Нургюл пред кореспонденти в София при започване на ноември 2015 година, малко, откакто става №1 в света до 12 година

Вчера съобщи пред уеб страницата на Международната федерация (ФИДЕ), че е знаела по какъв начин един един ден ще спори за най-големите оценки при дамите, просто не е очаквала това да стане толкоз рано - на 20. Не можеше да повярва какво е направила.

А че триумфът й е фамилна история удостоверява фактът, че нейните родители я съпровождат в Баку.
 Нургюл Салимова. Снимка Anna Shtourman, FIDE
Името Нургюл е комбиниране от думите “светлина ” и “роза ”. Сега всеки, който обича спорта (и дано не е единствено когато ни носи успехи), може да прави вдъхновяващи аналогии с името й.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР