Всички екипи на здравното министерство в предишните години замитаха проблемите

...
Всички екипи на здравното министерство в предишните години замитаха проблемите
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК иска детското здравеопазване да е извън пазарния модел

Всички екипи на здравното министерство в предходните години замитаха проблемите и по тази причина в този момент ескалира напрежението в опазването на здравето - тези, които дават услугите, не са удовлетворени от това, което им се заплаща, а потребителят на услугата има проблеми с качеството, което получава, изясни пред Нова телевизия шефът на здравната каса Дечо Дечев.

„ Нашият здравноосигурителен модел е пазарен, в най-дясната му форма, тъй като се гледа единствено приходът по избрана активност. Някои от участниците в този модел изрично нямат място в него. В този модел по този начин и не съумяха да се впишат общинските лечебни заведения, в него няма място и детското и майчино опазване на здравето. Никой обаче не прави оферти тези участници в системата да бъдат извадени “, разяснява Дечев.

Според шефа на касата най-големият проблем в системата е нарушената връзка в този извънредно десен модел сред болничната и доболничната помощ, като илюстрира думите си с нещастието с умрялото тригодишно дете. „ Най-краткият път в такава обстановка е персоналният доктор - педиатърът. Вместо това, родителите за първи обзор отиват на най-високото място в йерархията – педиатричната болница, която пък не е окомплектована изцяло. Но какво би трансформирало съществуването на Национална детска болница, защо би трябвало да се дадат още едни 100 млн. лева, откакто и в този момент в тази болница, за коментирания интервал, 30% от леглата са били свободни? Капацитетът на тази не се извършва, с цел да мислим за по-голяма болница “, сподели Дечо Дечев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР