Всички добре знаем и постоянно използваме тези крилати фрази. Но

...
Всички добре знаем и постоянно използваме тези крилати фрази. Но
Коментари Харесай

Крилати фрази, извадени от контекста, които означават съвсем друго

Всички добре знаем и непрекъснато използваме тези крилати изречения. Но дали значат тъкмо това, което имаме поради, когато ги използваме? Ето няколко ярки образеца по какъв начин може да се пояснява превратно смисълът на думите, в случай че не бъдат сверени в точния момент с първоизточника.

  " За мъртвите или положително, или нищо... "

 Изразът принадлежи на политика и стихотворец Хилон от Спарта и в действителност гласи: " За мъртвите, или положително, или нищо, с изключение на истината ".

  " Век живей, век учи! "

 Много известна фраза, която е обичан откъс на множеството преподаватели. Обичат да я цитират като мотив за значимостта на проучването на даден предмет, само че в действителност и тя не живее в цялостната си форма, а и постоянно неправилно я приписват на Ленин. Автор на истинската фраза е Луций Сенека и тя гласи: " Век живей — век учи по какъв начин би трябвало да се живее ".

" Целта оправдава средствата "

 Това е може би най-повратно тълкуваната фраза на света. Пълният й вид идва от създателя на Ордена на йезуитите Игнасий Лойола и звучи по този начин: " Ако задачата е спасението на душата, то задачата оправдава средствата ". (Продължава на идната страница)

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР