Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието

...
Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието
Коментари Харесай

Всички дейности на закрито само със зелен сертификат от 21 октомври

Всички действия на закрито ще се правят единствено при съществуването на зелен документ от четвъртък, 21 октомври, плануват новите, по—строги противоепидемични ограничения, които здравният министър ще утвърди със своя заповед. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг във вторник.

Дейностите на закрито, които ще се организират със зелен документ са: заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, плувни басейни. Това значи, че на входовете на тези обекти ще има пропускателен режим със документ, който да удостоверява имунизация, преболедуване или неотдавнашен тест.

Въвежда се условие за зелен документ за работещите в здравните заведения и старческите домове в страната. Работещите в тях би трябвало да са имунизирани или да се тестват постоянно.

На този стадий не се планува въвеждане на зелен документ за преподавателите в учебните заведения. В учебните заведения присъственото образование ще се прекратява в общините със заболеваемост от 750 на 100 000 души . При 14-дневна заболеваемост сред 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено и 50% онлайн занимания.

В университетите присъствено образование също ще се организира единствено при изискванията на зелен документ.

Сертификатът няма да се изисква за публичния превоз и администрацията .

Децата до 12 години не би трябвало да показват документи.

Стремим се към понижаване броя на инфектираните на двуседмична база, разгласи Кацаров и уточни, че тези ограничения ще важат минимум 2 седмици.

Той заяви, че преобладаващото мнение на специалистите е било за въвеждането на пропускателен режим със зелени документи, само че е имало и такива, които са били са затваряне на обекти. Все отново е победило мнението за пропуск със зелен документ.

Затягането на ограниченията бе оповестено откакто във вторник бяха регистрирани нови близо 5000 инфектирани с ковид и над 200 умряли.

През последното денонощие са регистрирани нови 4 979 случая на ковид при направени 26 780 теста, демонстрират данните на Единния информативен портал. Това значи, че 18.6 % от направените проби са позитивни.

Само за миналите 24 часа с Covid-19 са умряли 214 пациенти. Общо 84,23 % от новозаразените и 94,39 % от умрелите за миналите 24 часа са неимунизирани.



От началото на пандемията 545 598 са общо записаните случаи на ковид в България, като сега дейни са 63 241. За последното денонощие излекувани са 2009 души.

През последното денонощие в болница са настанени 1251 души с ковид, като 89.21% от тях не са имунизирани, 537 от общо 6258 души са настанени в интензивни отделения.

5 114 963 са направените проби от началото на пандемията.

Дозите от имунизациите против Covid-19, сложени у нас досега, са общо 2 634 699. През миналото денонощие са приложени 6 201 от тях. Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна зараза от началото на пандемията, са 22 488.

Вече 10 области на страната попадат в тъмночервената зона със заболеваемост над 500 на 100 000 души: Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Сливен, София-град, София-област и Стара Загора . 16 области са към момента в алената зона, само че няма са на прага да преминат в тъмно-червената като Добрич, Ямбол, Благоевград.

По-късно денем се чака да бъдат оповестени по-строги ограничения на национално равнище, които да влязат в действие до няколко дни.

30% от потенциала на столичните лечебни заведения ще е за Covid-19

На този декор шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев заяви след среща с болнични шефове, че 30% от потенциала на столичните лечебни заведения ще бъде заделен за пациенти с ковид.

“Увеличение на леглата в лечебните заведения ще има както за леки случаи, по този начин и за интензивни. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на личен състав. Надявам се това да последната заповед, с която усилваме леглата на територията на София, макар че цифрите са стряскащи “, разяснява Пенчев.

Той добави, че за момента не се планува прекъсване на плановия образец, като това ще е решение на всеки шеф на лечебно заведение.

Относно лутането на коли за спешна помощ с пациенти сред разнообразни лечебни заведения в търсене тук-там Пенчев обясти, че в столицата е въведена електронна платформа, която с се обновяваше на всеки 3 ч. за броя кревати, които са свободни в лечебните заведения.

“Реши се при всеки един банкет на пациент, без значение дали е лека форма или е за интензивно лекуване, в системата да се нанася неговият банкет, с цел да не се натоварват колите за спешна помощ, с цел да могат да са наясно навреме къде да отидат “, уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР