Всички болести на хората с увреждания отново ще могат да

...
Всички болести на хората с увреждания отново ще могат да
Коментари Харесай

Всички болести влизат в ТЕЛК, хората могат да се явят на комисия по новите правила

Всички заболявания на хората с увреждания още веднъж ще могат да се събират при издаването на ТЕЛК. Най-голям % ще се дава и отсега нататък за най-тежкото увреждане, само че към него ще се прибавят и 20% от сбора на процентите на останалите увреждания. Това плануват промени в Наредбата за здравната експертиза, която бе призната от служебното държавно управление.

Освен това хората с увреждания ще могат да изискат преосвидетелстване по новите правила. За задачата те ще би трябвало да подадат заявление.

Не се планува период за това преосвидетелстване,

защото се чака забележителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от в допълнение закъснение на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничение във времето, съобщи здравният министър Асен Меджидиев след съвещанието на държавното управление.

Разширяват се правата за прилагане на непозната помощ. Тя към този момент ще може да се дава и на хора с психологични болести, при които степента на увреждане е под 90%.

Промените ще оказват помощ и за прецизиране на случаите, при които с решителност би трябвало да се дефинира доживотен период на неработоспособност, обясни още Меджидиев. Така

още към 30 болести ще дават пожизнено решение

и хората няма да се разкарват да си удължават свиделествата. Сред тях са тежките епилептични пристъпи и тежките случаи на множествена склероза, аутистични разстройства при лица, навършили 16 година, в тежка и доста тежка форма - 80 и 100%. Както и захарен диабет вид 2 с две и повече от две затруднения - 50 и 60%. Досега в листата за доживотен ТЕЛК влизаха 110 болести.

Основната част от измененията са препоръчани от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните препоръки, изясни министърът. Той увери, че измененията ще ускорят процеса по издаване на експертните решения.

Предстоят и други промени, за което сме заели “Информационно обслужване ”. Предвиждаме и промени във връзка с ТЕЛК съставите, тъй че да дадем опция на повече специалисти да правят експертиза, което ще понижи и периодите за приемане на експертните решения, обеща Меджидиев.

Регламентира се и болничен на родител за върнато от учебно заведение крепко дете до 12 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР