Всички асоциираме думата адреналин“ първо с бързи моторни превозни средства.

...
Всички асоциираме думата адреналин“ първо с бързи моторни превозни средства.
Коментари Харесай

10 екстремни преживявания, които да опиташ

Всички асоциираме думата „ адреналин “ първо с бързи моторни транспортни средства. Но, в случай че оставим спортните коли и мотори на страна, какъв брой други рискови метода за повдигане на адреналина знаеш? Ето някои, за които ние се досещаме.

1. Скок с бънджи

Ако би трябвало, без да се замисляме, да назовем прекарване, даващо мощна доза адреналин, това ще е скокът с бънджи. Краткотрайно е – самият скок е за секунди, а цялостната процедура по приготовлението – не повече от 10-тина минути. Но споменът за него се пази цялостен живот.

Най-известното място за сходен вид скокове си остава Аспаруховият мост във Варна – скачаш, засилен към хоризонта в безкрая, където едвам доловимо се разграничават двете сини безкрайности – море и небе. Не опиташ ли самичък, няма по какъв начин да добиеш визия, даже и 100 описа на хора, които са го правили, да чуеш.

Е, има и други разновидности, които се оферират – да вземем за пример скок с бънджи от балон, повдигнат във въздуха или скок от планинска канара вид „ мост “. Но… да си кажем истината – друго си е морската простор за панорама.

2. Скок с парашут

Вдигаме равнището на скоковете и от временен, минаваме към по-продължителен. Скокът с парашут предлага цялост от две екстремности – първо свободно рухване от доооста по-голяма височина (в съпоставяне със скока с бънджи) и по-късно умерено реене във въздуха, с опция да се насладиш на неописуемите гледки на красивата българска природа.

А когато усетиш още веднъж земята под краката си, да пуснеш самодоволната усмивка, че си преодолял страха и си го направил. Подобни полети се оферират в съвсем всички краища на България – както към Витоша и Рила, по този начин край Шуменското плато, та чаааак до Приморско. Къде ще опиташ от тази рискова приятност, решаваш ти.

 10 рискови прекарвания, които да опиташ

3. Полет с балон

За хората, които обичат адреналина, само че в по-малки дози, също имаме предложение с полет – този път с балон. Кошът дава известна доза сигурност – усещаш „ земя “ под краката си (макар да си във въздуха) и имаш парапет, за който да се държиш.

Да, това е едно от прекарванията, поради които Кападокия се трансформира в привлекателен туристически център. Но пък в България имаме не по-малко атрактивни забележителности, които да се видят от високо – Белоградчишките скали или пък Рилските езера. А за какво не цветните предбалкански поля на пролет? Природата ни заслужава да бъде забелязана, още повече от друга по-нестандартна позиция. Пробвай и ще се убедиш.

4. Гмуркане в открити води

Много известни в последните години станаха островните дестинации. А там измежду най-често избираните прекарвания е гмуркането в открити води – я измежду коралов риф, я наоколо до потопен транспортен съд. Да, подводният свят е напълно друг от земния и е толкоз любопитен и привличащ интерес, че е грях да не се опиташ да се потопиш най-малко за малко в него.

Но сходно прекарване можеш да си подариш и в някои от нашите черноморски селища – в Приморско, в Созопол. Курсът на образование по гмуркане подсигурява и нужната екипировка, както и инструктор, който да те вкара в тънкостите на това изкуство. Веднъж потънал в морските дълбини, подсигуряваме, че ще се влюбиш в този подводен свят.

5. Плуване с делфини

Друго нетрадиционно прекарване е плуването с разнообразни животни – костенурки (ако си да вземем за пример на Карибите), морски лъвове (ако сте в Галапагос, да речем). Но знаеш ли, че в България също се предлага сходна атракция? Да, във варненския делфинариум! Освен да наблюдаваш превъзходното шоу с тези отзивчиви животни, имаш и опцията да плуваш с тях.

Превъплъщаваш се в ролята не техен треньор и под твоя команда те извършват най-различни номера. Разбираме, на някого може да не му се стори толкоз даващо адреналин прекарване, само че дано бъдем демократични – за едни това дават високите скорости, а за други – ексцентричните мигове в живота, пък били те и с делфин.

 10 рискови прекарвания, които да опиташ

6. Рафтинг/каякинг в бързи води

Оставаме на водна вълна, само че този път прекосяваме към речните бързеи. Да, тъкмо по този начин – става дума за рафтинг/каякинг (в взаимозависимост от това с какво средство за корабоплаване протича събитието).

Това е страст, която можеш да споделиш с компанията си и по този начин да запечатате един превъзходен миг дружно. Рафтингът е подобаващ за хора, които не обичат височините, само че пък нямат боязън от дълбокото (е, несъмнено, всеки е със избавителна жилетка по време на цялото действие).

В България най-разпознаваемото място за този вид преживяване е река Струма, само че се предлага като атракция и по течението на други реки като Арда и Искър. Това е превъзходен метод за обединение с природата, сближение на компанията, изчистване на съзнанието от всекидневно натрупващите се стрес и отмалялост. Вече се нави да опиташ, нали?

7. Флайборд

Сравнително нов тип водно развлечение, в действителност флайбордът по никакъв начин не е за подценяване като прекарване. Гледаш го – една дъска, какво толкоз. Но в действителност се изисква много точност и баланс при ръководството му. Успееш ли да направиш това, имаш опция водната бликам под теб да те издигне на към 10 метра над водата, а движейки се с борда, можеш да достигнеш до скорост от 40 км/ч.

Ако това ти идва малко, можеш да качиш сложността с по този начин нареченото „ водно родео “. Това е флайборд, само че с спомагателни водни струи, които управляваш с ръце – за по-голямо развлечение и резултат. Можеш да опиташ тази атракция както в язовир (като Искър или Батак), по този начин и в морски води – на къмпинг Градина да вземем за пример. Независимо къде ще избереш, удоволствието е обезпечено.

8. Скално катерене

Да, звучи рисково, само че единствено в случай че към това предизвикателство се подходи безгрижно. Изисква се цялостна централизация, внимание към всяка крачка и доста добре подсигурена екипировка. Но прекарването е веднъж.

След всички комплицирани маневри по трасето, да се изкачиш на върха или да преминеш през комплицирания сектор и да се обърнеш обратно да видиш, че си го прескочил – превъзходно чувство. А адреналинът не спада по време на целия преход – за това можеш да си сигурен.

Е, в случай че не се чувстваш добре квалифициран физически (понеже в приложимост ти влизат всички мускули, даже и тези, които не си предполагал, че съществуват), можеш да опиташ първо катерене на стена. Доста публикувано като тип спортно занятие е из по-големите градове. Остава единствено да разучиш и да се впуснеш в това рисково предизвикателство.

 10 рискови прекарвания, които да опиташ

9. Офроуд прекарване

АТВ, бъги или даже ретро джип са измежду препоръчаните транспортни средства за това превъзходно прекарване – офроуд шоу! Да, казахме, че се абстрахираме от спортните мотори и коли, ноо…. АТВ и бъги са напълно друго нещо. А и карането по незаравнен терен в планинска околност носи още спомагателна доза адреналин.

И също е рисково прекарване, което може да бъде споделено – предлага се за двама, трима души или групово. Да видиш старопланинските гори или родопските красиви местности през един по рисков взор е много изкушаващо предложение даже за подарък. Замисли ли се към този момент кой непосредствен има празник скоро?

10. Копаене с багер/Каране на трактор

Последното ни предложение е доооста по-нестандартно, да не кажем „ екстравагантно “. На едни им се заплаща за тази активност, знаем. Но на други просто им е фантазия да се срещнат от близко с технологията на ръководство на сходен вид машина иии… това е.

Затова и организациите, предлагащи рискови прекарвания, очевидно са присъединили копаенето с екскаватор и карането на трактор в листата с вероятни варианти за избор. А не липсват и претенденти за записване. Ако и ти си измежду тях, резервира своя час, до момента в който още не всичко е застроено и се намират места за копаене.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР