Всички 3300 машини за предстоящите европейски избори вече са доставени

Всички 3300 машини за предстоящите европейски избори вече са доставени ...

Новите машини за гласуване са доставени в София.


Всички 3300 машини за предстоящите европейски избори вече са доставени в София и ще останат на склад до 24 май, когато ще потеглят към точки в цялата страна. Те са произведени тази година в Тайван специално за вота в България и са с напълно актуализиран софтуер.

Стефан Митков, "Сиела Норма" АД: Аз мога да гласувам или всеки един от вас за не повече от 10 секунди.
Стъпките за вота с машина: Първо - заявяваме, че искаме да гласуваме по този начин. Второ: получаваме една от общо три оборотни смарткарти. Защо три - заради сигурността на вота. Те ще се редуват при гласуването на различните избиратели.
Александър Андреев, говорител на ЦИК: Един път гласувано с картата, тя не позволява дори и самият избирател отново да упражни своето право на глас, което е гаранция, че не може да има по никакъв начин злоупотреба.
Всички хора ще се справят с машинното гласуване, убедени са от компанията, осигурила машините.

Стефан Митков, "Сиела Норма" АД: Машината за гласуване и работата с нея е по-лесна от работата с банкомат. Може дори да се сравни, че е по-лесна от работата с вендинг-машина. Всеки получава или заплата, или пенсия, или социални помощи по банков път, тоест чрез банкомат. Така, че мисля, че е абсолютно невъзможно човек да се обърка. Имайте предвид нещо друго - машината е така направена, че тя ви води в целия процес. Машините за евровота пристигнахаМашините за евровота пристигнаха
3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26 май, вече са доставени на склад в София, съобщи ЦИК.

Машините са надеждни, уверяват ни от фирмата-доставчик.
Веселин Тодоров, "Сиела Норма" АД: Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100 % честни. От друга страна, обаче, едва ли лесно ще намерите доказателства за изборни нарушения и престъпления, които да са толкова мащабни, че да са повлияли на крайните изборни резултати.
След изборите ще има и последващи проверки за оптимизиране на машинното гласуване.

Източник: bnt.bg