Всекидневният живот е изпълнен със ситуации, които могат да ни

...
Всекидневният живот е изпълнен със ситуации, които могат да ни
Коментари Харесай

Задъхването - какви сигнали ни дава?

Всекидневният живот е изпълнен със обстановки, които могат да ни накарат да се задъхаме – изкачваме етажи, гоним рейсове, носим тежки покупки... Затрудненото дишане е сигнал, който би трябвало да бъде признат съществено, тъй като може да издава здравословни проблеми.
Задъхването би трябвало да бъде обсъждано в композиция с фактори като възрастта, фамилните болести, спортните привички, телесната маса. Около 15% от популацията на Европа се оплаква от учестено дишане и дефицит на въздух. 
 
Преди 40-годишна възраст - Липса на физическа интензивност
Хора на възраст до 40 години се задъхват, в случай че нямат навика да спортуват или да се движат задоволително, само че също и в случай че са спортисти, които са се отказали от надпревари и тренировки, даже да е неотдавна. При всяка физическа интензивност, колкото и незначителна да е тя, сърдечният темп се форсира, а кръвното налягане се покачва, с цел да достави оптимално количество О2 на мускулите. При дефицит на придвижване, тялото не е готово за усилието, мускулите са отвикнали да се отпускат, тъй че да могат да одобряват усиления приток на кръв. Това се компенсира точно с по-високото кръвно налягане и учестения пулс.

 

 

Какво е вярното решение? Движението е универсална рецепта против голям брой недоволства, в това число и задъхването. Препоръчват се сеанси от 20 минути непрекъсната интензивност, най-малко два пъти седмично. Тялото може да бъде тренирано последователно, до момента в който придвижването се трансформира в табиет. От здравна позиция е редно да се направи проучване за реакциите на организма при физическо изпитание, преди да започнете спорт или по-усилена физическа интензивност. За дамите над 60 и мъжете над 50 години консултацията с доктор е наложителна.

 
При най-леко изпитание
Виновни са килограмите
Колкото повече са килограмите, толкоз по-бързо се появява задъхването. По-голямата телесна маса натоварва мускулите и сърцето, за които е нужно нараснало количество О2. Освен това мастната тъкан е снабдена с кръвоносни съдове, които лишават от кръвния поток, ориентиран към мускулите. Промяната в дишането се вижда при повишаване на тежестта с 3-4 кг. Но става много по-отчетливо при напълняване с 6-7 кг.

 

 

Какво е вярното решение? Съчетаването на уравновесено хранене с постоянна физическа интензивност води до нормализиране на тежестта и задъхването изчезва.

 
Дори в статично състояние - Сърдечносъдово заболяване
Типични признаци на сърдечносъдово заболяване са задъхването неподвижен и по-скоро през нощта, нужда от по-висока възглавница и от надълбоко поемане . Други признаци са болежка и стягане в гърдите, интензивен сърдечен темп. Многобройни сърдечносъдови болести могат да се изразят посредством затруднено дишане – инфаркт на миокарда, анормално разширение на сърдечния мускул, дисфункция на сърдечните клапи, аритмия или хипертония. Повечето от тях се появяват на към и след 60-годишна възраст, само че някои аномалии на клапите съществуват още от пубертета.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР