Всеки заместващ внос на липсващия руски газ е бил по-скъп

...
Всеки заместващ внос на липсващия руски газ е бил по-скъп
Коментари Харесай

Росен Христов: България плаща по-скъпо за газ, след като се отказа от доставките на Газпром

Всеки заместващ импорт на изчезналия съветски газ е бил по-скъп и е нанесъл вреди на стопанската система ни. Това разгласи служебния министър на енергетиката Росен Христов в Народното събрание, където бе изслушан за доставките на газ за България от 27 април 2022 година до момента - за цените, контрагентите и тръжните процедури, както и за положението на " Булгаргаз ".

Руски или неруски газ

На въпроса на „ Възраждане “, заложен от Ангел Георгиев, докара ли решението на Министерския съвет до повишение на цените на природния газ, Росен Христов отговори, че с това решение де факто са спрени доставките на природен газ от „ Газпром Експорт “, които по това време са най-евтиният газ, който България закупува по дълготраен контракт, дружно с контракта по доставките с Азербайджан.

 

" След като еднолично беше взето решение от Кирил Петков, без решение на Министерски съвет, да се спре заплащането в рубли, това нанесе ли вреда на българската стопанска система? ”, попита и Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Според министър Христов всички следващи доставки са на цена, по-висока от тази на „ Газпром “. „ Невъзможността да се доставя от „ Газпром “ на процедура оставя единствения избор на различни доставки, всяка от които е на цена по-висока от тази по контракта с „ Газпром Експорт “, сподели енергийният министър.

Максимално изрядни сме по контракта с " Газпром ", поддържаме връзка, само че единствено едностранна - от тях отговор няма, сподели министърът в отговор на въпрос от " Възраждане " какво ще се случи след приключване на съглашението в края на годината. Сумите по арбитража по никакъв начин не са дребни и по тази причина вършим това, което се изисква от нас по контракт, изясни Росен Христов.

Депутатът от Демократична България Мартин Димитров попита министъра какви са загубите за България от това, че " Газпром " едностранно спря доставките през април, макар че за месеца те бяха платени (и парите върнати).

Росен Христов подсети, че западни компании не престават да получават съветски газ, откакто са изпълнили изискванията на Москва. Той се ангажира да показа поисканата сметка.

По-рано Ивайло Мирчев от Демократична България попита дали страната ни сега получава газ от Русия от танкера с полутечен природен газ " Велики Новгород ", който е на " Газпром ". България не е получила съветски полутечен газ, а газ от танкер от Норвегия, отговори Росен Христов.

България не е получила съветски полутечен газ, а газ от танкер от Норвегия, отговори Христов.

Освен това като се гледа осведомителната система на " Булгартрансгаз ", се вижда, че в България има огромен импорт на газ. Единственият танкер, който се разтоварва сега на терминала за полутечен газ в Ревитуса, Гърция, е съветският, репликира националният представител.

" Газът, който ние получаваме, е от танкер, който беше разтоварен от същия този терминал преди няколко седмици, в това число и в мое наличие на терминала. Танкерът беше от Норвегия ", съобщи Росен Христов.

Това, което се желае от компании, с които България търгува, е да подсигуряват произхода и той да не бъде съветски, посочи енергийният министър. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да потвърждава произхода на молекулите газ.

България няма опция да " вземе " цялостен танкер и да го изконсумира в границите на няколко дни или да складира в газовото вместилище.

Всички покупки на полутечен газ се правят посредством така наречен " суап " покупко-продажби - т.е. някой взема газа от танкера едновременно и прави отмерено подаване през целия месец съгласно нашите потребности.

Този газ, който сега се разтоварва на Ревитуса, не идва в страната ни. Той влиза в газопреносната мрежа на Гърция. Към нас се подават постоянни количества газ на ежедневна база.

" Няма по какъв начин ние да подсигуряваме тези молекули, само че има по какъв начин да подсигуряваме, че ние не плащаме за съветски полутечен газ, като желаеме документи за генезис ", сподели служебният енергиен министър Росен Христов.

Във връзка с търговете министърът сподели, че първата порция резултати - за 14-месечни доставки, ще е подготвена към края на ноември. А идната пролет ще са ясни резултатите от тръжната процедура за 10-годишни доставки, изясни той. Заедно с това Христов сподели, че търговете са проведени по този начин, че постоянно държавно управление да има последната дума.

Битовите сметки: отплата или таван

В отговор на въпрос в пленарната зала на идващия ден Христов увери, че всички битови консуматори би трябвало да са еднообразно предпазени. Така той стартира отговора си на въпроса дали са нужни обезщетения за високата цена на природния газ или въвеждането на " таван " на цената на синьото гориво. Според него идеалният вид за битовите консуматори е отоплението на газ, парно и електрическа енергия да бъде почти на една цена, тъй че да не се постанова те да влагат в съоръжение, което коства хиляди левове, с цел да минават от един източник към различен.

Как да се структурират тези обезщетения и до каква степен са нужни, е въпрос на решение и благоприятни условия на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и обществено би трябвало всички консуматори да са еднообразно предпазени.

Преминаването на електрическа енергия провокира по-голяма консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, което също е фактор, който би трябвало да се заобикаля, добави служебният енергиен министър.

Каква е тактиката

България се включва в европейските начинания с съответни оферти и рекомендации за ограниченията за доставка на газ, които се разискват на общоевропейско равнище. Когато се одобряват тези ограничения, ще се намали и европейският борсов показател. Водят се и договаряния със прилежащите страни, както и в границите на самодейността на Европа за взаимно закупуване на газ, сподели пред енергийната комисия в Народно събрание в сряда Росен христов.

Дори " вървим малко по-напред от Европа районно, като се опитваме да създадем по-големи процедури за по-големи количества, което дава стремежи стопански резултат ", счита енергийният министър.

Във връзка с по-ниските цени Росен Христов акцентира, че България купува слотове за разтоварване на полутечен природен газ непосредствено от компании, които ръководят терминали в Гърция и Турция, като се заобикалят медиаторите. Припомни, че цените падат и поради азерския газ, който минава през новата газова връзка с Гърция.

Източник: " Гласове ", Нова тв, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР