Всеки втори българин се притеснява от заразяване с коронавирус, но

...
Всеки втори българин се притеснява от заразяване с коронавирус, но
Коментари Харесай

Българите се страхуват от заразата, но смятат, че епидемията е под контрол


Всеки втори българин се тормози от заразяване с ковид, само че по-голямата част от хората считат, че епидемията у нас към този момент е под надзор. Остава всеобщо обаче чувството, че е персонална отговорност на всеки ограниченията да се съблюдават.

Това демонстрира следващото изследване на „ Галъп интернешънъл “, обвързвано с настройките в обществото към коронакризата. Това е осмо анкетно изследване по тематиката,проведено в интервала сред 4 и 7 юни 2020 година измежду 850 пълнолетни българи.

51% се боят или дори доста се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от ковид. 48% по-скоро не се боят или напълно не се боят. Малцина са тези, които се двоумят в отговора. Между март и април страховете очевидно набъбнаха, само че от април насам очевидно са спаднали и превъзходството на паниката над спокойствието е останало минимално.

Общо 58% през днешния ден по-скоро се съгласяват или напълно се съгласяват, че опасността от ковид е пресилена. 39% са на противоположното мнение. Останалите се двоумят. Непосредствено преди оповестяването на изключителните ограничения у нас още повече хора намираха опасността за пресилена – 72% в средата на март. По-късно, очевидно пристигна и по-трезв взор, който е налице и в този момент.

72% считат, че опасността от ковид у нас към този момент под надзор, 24% обаче са на противоположното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на болестта в някои градове.

Явно в обществото е настъпило известно утешение, въпреки и делът на тревожните да остава важен, разясняват социолозите.

Общо 77% са по-скоро съгласни или изцяло съгласни, че държавното управление се оправя добре с ковид. България остава показателна за международната наклонност управляващите да получават спомагателна ситуативна поддръжка по отношение на ковид.

В същото време съществено болшинство от 83% осъзнава, че всеки един самичък носи отговорността за здравето си, а не държавното управление.

64% споделят, че лимитират визити на кино, спектакъл, концерти. 55% споделят, че лимитират ходенето по заведения; също толкоз – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания лимитират по 54%; 41% споделят, че по опция се стремят да лимитират и излизането от къщи.

Разбира се, множеството от тези отговори съдържат и доза декларативност, само че в това време демонстрират, че има социална разсъдливост. Последното става изключително значимо в този момент, когато има опасения поради появяващи се огнища на зараза.

51% от запитаните свидетелстват, че приходите им са намалели поради ковид.

61% чакат нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни упования. В тези данни обаче евентуално проличава повече вяра, в сравнение с прогноза.

Българите явно към този момент търпят съществени загуби поради рецесията и се уповават на скорошна нормализация.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР