Всеки шести от уличените в кражба на електроенергия не се

...
Всеки шести от уличените в кражба на електроенергия не се
Коментари Харесай

Всеки шести крадец на ток не се стряска като го хванат

Всеки шести от уличените в кражба на електрическа енергия не се стряска от глобите и продължава да го прави. Това сочат резултатите от инспекциите през първото шестмесечие на годината, осъществени от доставчика за Западна България " ЧЕЗ Разпределение България ".

Компанията извърши 43 084 инспекции за нерегламентирано присъединение към електроразпределителната мрежа сред януари и юни, което с 35% повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година

В резултат на инспекциите са формирани 3 778 констативни протокола при 3322 година по-рано. Най-много извършители са открити в в областите Враца и Ловеч, до момента в който през предходната година отличник е била област Плевен.Дотаксуваната електрическа енергия тази година е 19 776 Mwh спрямо 19 082 Mwh година по-рано. Реално откраднатото количество обаче може да е доста по-голямо, тъй като съгласно нормативната уредба в България интервалът за дотаксуване е един от най-късите в Европейски Съюз - до 3 месеца - макар че нарушаването може да е продължавало доста повече, разяснява компанията.

Според управлението й точно ниските и неефективни наказания са причина 17% от констативните протоколи тази година да са за повторни нарушавания.Дружеството припомня, че противозаконните присъединения предизвикват материални и нематериални вреди и на компанията, и на правилните клиенти, и на страната. Незаконното присъединение понижава сигурността и качеството на зареждането и утежнява експлоатационните характерности на мрежите. В някои случаи на риск се излага здравето и даже животът на хората.Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електрическа енергия на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната осведомителна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация сред съседи, би трябвало да бъде подадено недоволство в полицията.Регионалният управител на ЧЕЗ за България Карел Крал предложи предходната година с увеличените наказания да бъде основан фонд, със средствата от който да бъдат покривани директните вреди на сдруженията, а останалите средства да се употребяват за целеви вложения, за повишение на сигурността на електрозахранването или друга публично потребна идея, избрана от държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР