Всеки плод, както и зеленчук, е обагрен в някакъв цвят.

...
Всеки плод, както и зеленчук, е обагрен в някакъв цвят.
Коментари Харесай

Гак - плодът, който има повече ликопен от домата

Всеки плод, както и зарзават, е оцветен в някакъв цвят. Това се дължи на веществата, които се съдържат в него. Червените плодове и зеленчуци съдържат ликопен, който придава друг по плътност цвят на продуктите.

Какви са потребните свойства на ликопена за организма ни?

Полезни свойства на ликопена

Ликопенът е от фамилията на каротеноидите и защото съставът му е от водород и О2, можем да кажем, че той също е каротин.

Каротините имат мощни антиоксидантни качества и защищават организма от оксидантния стрес, който е причина за бързо стареене на кожата и поява на кафяви петна, известни като старешки. Предпазва също от рак, заболявания на сърцето, недъгавост на мускулите и други.

Ликопенът има доста огромно значение за повишение на издръжливостта на организма против всевъзможни болестни положения.

Къде се съдържа най-вече ликопен?

 плодове гак

Ликопенът се съдържа в най-големи количества в доматите, когато става въпрос за необятно употребяваните артикули за консумация. Има го и в други червени плодове и зеленчуци като любеница, червен грейпфрут, гуава, годжи бери и шипка, само че дружно с това ликопен има и в други плодове и зеленчуци, които не се отличават с червен цвят като маслините, аспержите и други.

Плодът гак - генезис и потребни съставки

Най-богат на ликопен обаче е плодът на Momordica cochinchinensis, който е прочут и с наименованието гак.

Родината му е Югоизточна Азия. Той пораства в топлите елементи на континента, за родното му място се смята Виетнам. Този другоземен и съвсем изцяло чужд за европейците плод е колкото дребен по мярка пъпеш, а узрелият плод е оцветен в тъмнооранжево. Кората е бодлива и се обелва преди консумация.

Вътрешната част съставлява маслени торбички в тъмночервено, които имат леко сладостен усет. Оприличават го на нещо приблизително сред краставица и пъпеш с леко стипчивия привкус на моркова. Семената му могат да се оприличат на орехи във връзка с усета.

Плодът гак се бере единствено два месеца в годината в родината си Виетнам и е много чужд отвън рамките на страната поради рестриктивните мерки в износа. Той обаче съдържа съвсем 70 пъти повече ликопен, в сравнение с в доматите. Съдържа също бета каротин в огромни количества, както и протеин, тягостен растежа на туморите.

Във Виетнам гак намира приложение в кулинарията за подготвяне на обичайно новогодишно ядене, както и в сватбени блюда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР