Всеки пети лев на българите се харчи за храна, показват

...
Всеки пети лев на българите се харчи за храна, показват
Коментари Харесай

Всеки пети лев за храна, пестим от дрехи и обувки. Кое ни затруднява най-много?

Всеки пети лев на българите се харчи за храна, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. 20,7% от разноските на семействата са за храна и безалкохолни. А единствено за храна даваме 19% от парите си. По този индикатор сме на четвърто място в Европейски Съюз. По-голям дял от разноските си дават за храна единствено в Румъния (25,1%), Литва (20,1%) и Естония (19,9%).

Другото най-голямо перо в домакинските бюджети са разноските за наеми и сметки за вода, ток и парно. За наеми и сметки българите дават 20% от всичките си разноски. По този индикатор множеството страни от Европейски Съюз са по-зле от нас, само че това се дължи на обстоятелството, че множеството българи живеят в лични жилища и не заплащат наеми.

Това, което най-вече ни отличава от останалите поданици на Европейски Съюз, са разноските за опазване на здравето. В България 7,2% от всички разноски на семействата отиват за здраве като по този индикатор сме преди всичко в Европейски Съюз.

Средно за страните от Европейски Съюз единствено 4,6% от разноските на хората са за здравето им. Като повода за това не са единствено ниските приходи на българите, а високите доплащания, над разноските за лекуване, които покрива здравната каса. В свои отчети Европейската комисия неведнъж показва, че в България доплащанията от страна на пациентите са прекомерно високи. В Кипър да вземем за пример, единствено 2,5% от разноските на хората отиват за здравето им, а в Чехия - 2,8 на 100. У нас е огромен делът по отношение на другите страни от Европейски Съюз както на разноските на пациентите за медикаменти, по този начин и за болнични услуги.

За обучение също харчим повече, в сравнение с другите поданици на Европейски Съюз. У нас за обучение отиват 1,3% от всичките ни разноски, при 0,9% приблизително за страните от Европейски Съюз.

За да закърпят фамилния бюджет, българите пестят от облекла и обувки. Само 3,2% от всичките ни разноски са за облекло, което ни слага на четвърто място в Европейски Съюз. По-малко от нас за облекла и обувки дават единствено в Унгария, Франция и Чехия (и в трите страни по 3,1% от разходите).

За алкохол, цигари и опиати отиват 5,7% от разноските на българите, демонстрират данни на Евростат. По този индикатор сме покрай междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Най-голям дял от разноските си дават за алкохол, цигари и опиати в Чехия - 8,4 на 100. А минимум в Португалия - единствено 3%. Но има огромна разлика във връзка с алкохола и цигарите. За алкохол даваме 1,9% от всичките си разноски, което е покрай междинното за Европейски Съюз равнище. За цигари обаче отиват 3,6% от разноските ни, с което се нареждаме в челните редици в Европейски Съюз. По огромен дял от разноските си дават за цигари единствено в Унгария (4%), Чехия (4,3%) и Люксембург (5,2%).

Транспортът е значително перо за домакинските бюджети в България. За превоз даваме 11,6% от всичките си пари, което е покрай междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Но разликата в приходите ни по отношение на хората в другите страни от Европейски Съюз се вижда при покупките на коли. За покупка на коли българите дават единствено 1,6% от разноските си, до момента в който междинното равнище за страните от Европейски Съюз е 3,6 на 100. По-малък дял от разноските си дават за коли единствено в Словакия (1,4%), а в Хърватия харчат колкото нас за коли. Причината за това е, че откакто купим храна, платим сметките и дадем пари за медикаменти и лекуване в медицински заведения не остават доста пари, с които да купуваме коли. Затова караме старите си коли, а в Германия 5,1% от всички разноски на семействата отиват за покупка на коли, написа Труд.

Българите са преди всичко в Европейски Съюз по дял на разноските за връзки. Основни аргументи за това са покупката на скъпи мобилни телефони и разноските за пощенски услуги. За заведения за хранене и хотели българите дават единствено 4,9% от разноските си, при приблизително равнище от 6% за страните от Европейски Съюз. Най-много за заведения за хранене и хотели дават в Кипър (12,9% от всички разходи) и Португалия (12,4%).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР