Всеки път дали около рождения му ден, или около деня

...
Всеки път дали около рождения му ден, или около деня
Коментари Харесай

С вяра

Всеки път дали към рождения му ден, или към деня на разстрела, се сещаме за Никола Вапцаров. За гениалния стихотворец, изпреварил с мисленето и творчеството си своето време. А и нашето. За огромния бунтовник, пожертвал себе си в името на един блян. И в името на една религия.

Да, тъй като за мен Вапцаров неразривно е обвързван с вярата. С вярата като свръхценност. Ако човек бъде лишен от нея, това е еднакво на ликвидиране, на разстрел.

Това е вярата в новия живот, в бъдещето. Да, в светлото бъдеще, въпреки то да е подложено през днешния ден на офанзива, на обругаване. Както и имената на тези светли идеалисти, отдали безкористно живота си за него.

От кого? От хора, които одобряват и убеждават, че само днешното устройство на света е допустимо. Че нищо не може да се промени. Днешното статукво. Свят, разграничен на небогати и богати. Свят, в който една дребна част има милиарди, а милиардите имат една дребна част. Свят, в който, с цел да успееш, би трябвало да направиш взаимни отстъпки с морални полезности и правила, само че това е целесъобразно, тъй като единствената полезност са парите. Свят без конкуренция.

А белким опция няма?

Вярата дефинира, осмисля нашия живот. Вярата води напред човечеството. Ако не имаме вяра в нещо огромно, което да осмисля пътя ни, тогава защо живеем? И какво ще оставим на бъдещите генерации?

Прагматично-егоистичното мислене, което се пробват да ни наложат през днешния ден, изключва вярата. Комерсиалният свят на предметите. Стремежът да имаш още и още. Отново и още веднъж.

Миналата година зрелостниците писаха върху програмното стихотворение " Вяра ". И се затрудниха. В какво има вяра Вапцаров и за какво? Какъв е този по-добър свят? И каква е тази религия, за която " бронебойни патрони няма открити "? Това, че стремежът към по-добър и обективен свят е заложен в индивида, се обезсмисля от рамките, които постанова днешната теория за живота.

Но Вапцаров обича живота. Несправедливостите карат да се бориш. Той обича другия живот, мечтания, справедливия.

Всъщност вярата на Вапцаров в утрешния по-справедлив свят е обвързвана с такива полезности, които през днешния ден също са подложени на тестване: независимост, обич, добрина, човещина...

Истината е, че не могат всички да са като Вапцаров. Но всеки се ражда с парченце религия в сърцето. Въпросът е: ще поникне ли тази религия, или ще бъде стъпкана безжалостно? И по тази причина дълг на всеки от нас, в който Вапцаровата религия към този момент е в гърдите и за която няма бронебойни патрони, да я съобщи на идващото потомство.

За да намерим сили и да погледнем към бъдещето.

С религия...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР