Всеки от нас познава домата, но може би не всеки

...
Всеки от нас познава домата, но може би не всеки
Коментари Харесай

Лечебните свойства на доматите

Всеки от нас познава домата, само че може би не всеки знае, че той е плод от фамилията на беладоната. В взаимозависимост от сорта доматът се разграничава по усет, размер, форма и цвят.

Доматите са богати на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Те са отличен източник на витамини В6, С и К, бета каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на доста органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които дефинират присъщия усет на домата. Поради високото си наличие на антиоксиданти, органични киселини и други съществени хранителни субстанции, доматът е същински балсам на здравето.

Комбинираното деяние на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и образуването на нови червени кръвни кафези, като по този метод оказват помощ за попречване или лекуване на разнообразни типове анемия.

Някои изследвания са потвърдили, че ликопенът в кожата и плътта на доматите, може да играе роля в предотвратяването на някои типове рак - на белия дроб, на простатата и рак на дебелото черво.

Ликопенът черпи своите изгоди за здравето най-вече от антиоксидантната интензивност, която е даже по-висока от тази на бета-каротина.

Изследвания, правени наскоро демонстрират, че противовъзпалителният сътрудник, които се съдържа в кожата на домата има доста мощни противовъзпалителни свойства и е доста потребен при битка с разнообразни възпаления.

Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е доста потребен за здравето на костите и зъбите.

 Туршия с Домати

Доматът усъвършенства работата на сърцето, като оказва помощ за по-ниското кръвно налягане, заради високото си наличие на калий. Той също по този начин предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.

Ликопенът, които се съдържа в доматите, усъвършенства способността на кожата да се защищава от нездравословните UV лъчи. Тъй като е богат на витамини А и С, това го прави потребен, като понижава стареенето на кожата и отстранява кожните недостатъци.

Високото наличие на калий и фосфор в аления сок на домата оказва помощ за облекчение на признаците на стрес и отмалялост, както и за облекчение на мускулни конвулсии и крампи.

За да се възползвате от лечебните свойства на доматите, можете да ги хапвате в сурово положение или сготвени. Изпробвайте разнообразни домати със сирене като салата капрезе или елементарна шопска салата. Изненадайте фамилията с пълнени домати или доматени супи. Има толкоз потребни и вкусни предписания с домати!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР