Всеки от нас поне веднъж е имал безсънна нощ. Но

...
Всеки от нас поне веднъж е имал безсънна нощ. Но
Коментари Харесай

6 хранителни навика, които предизвикват безсъние

Всеки от нас най-малко един път е имал безсънна нощ. Но не поради някое ужасно празненство. Оказва се, че аргументите да се въртим в леглото и да не мигнем часове наред, може да бъдат навиците ни, свързани с храненето.

Това, което ядем вечер, има директна връзка с качеството на съня.

Eat This, Not That подбра най-често срещаните хранителни привички, които могат да повлияят отрицателно на положителното ни наспиване.

Прекаляваме с кофеина

Едва ли е изненада, че в случай че прекалим с кафетата, шансът да не успеем да заспим вечерта доста нараства. Кофеинът работи като стимулант на централната нервна система, като с изключение на в кафето, го откриваме и в редица други питиета и храни - чай, сода, шоколад и други Той блокира мозъчните рецептори за аденозин - химикал, който подкрепя съня.
 Снимка 590961
 

Ефектите от кофеина нормално доближават своя връх към 30-60 мин. след потреблението му. Някои хора са толкоз чувствителни към него, че даже утринната им чаша кафе може да наруши съня им вечерта.

" Зареждаме се " с енергийни питиета

Не всички напитки, които ни държат будни, са с кофеин. Някои билкови енергийни питиета да вземем за пример съдържат други субстанции, предопределени да ободряват. Въпреки че това може да ни бъде от изгода по време на следобедния енергиен спад, не е добра концепция да прибягваме до тях, когато времето за лягане наближава.
 Снимка 590962
 

Така че, в случай че сме от феновете на напитките със стимулиращи съставки като женшен, корен от мака и други, е целесъобразно да ги пием рано денем, с цел да се презастраховаме от инсомния.

Пикантна храна за вечеря

Няма нищо неприятно в среднощното ядене понякога. Но в случай че желаеме по-късно да имаме здрав сън - най-добре да стоим надалеч от такото или кърито.
 Снимка 590963
 

Яденето на пикантни храни може да аргументи киселини когато и да е, изключително когато лежим. Без гравитация, която да я поддържа на място, стомашната киселина се придвижва по-лесно нагоре по хранопровода, което води до болежка, неприятно храносмилане и така нататък

Твърде много наситени мазнини

Някои изследвания издигнат въпроса по какъв начин наситените мазнини въздействат на съня - и резултатите не са в тяхна изгода. Според проучване от 2020 година, високата им консумация денем предизвиква утежняване на качеството на съня през нощта. Хората, които включват в менюто си повече наситени мазнини, са по-склонни да се будят постоянно и да имат по-лошо качество на съня като цяло.
 Снимка 590964
 

За благополучие, не всички мазнини пречат на почивката ни. Омега-3 мастните киселини в действителност предизвикват съня. Доказано е, че маслата, богати на DHA и EPA (срещат се в орехите, рибата звук и сьомгата) покачват успеваемостта на съня и понижават времето, належащо за заспиване.

Твърде доста рафинирани въглехидрати

Ако одобряваме най-вече храни с високо наличие на рафинирани въглехидрати, покачваме риска от наддаване на тегло, сърдечни болести и диабет. Добавяме и още един минус към листата - безсънието.
 Снимка 590965
 

Според изследване от 2019 година тези, които употребяват огромни количества рафинирани въглехидрати (бял самун, сладкиши и тестени изделия), са по-склонни да имат усложнения с качествената отмора през нощта. Вероятното пояснение за връзката сред рафинираните въглехидрати и неприятният сън е, че тези типове въглехидрати бързо покачват кръвната захар.

Не си набираме достатъчно витамини и минерали

В някои случаи най-хубавото хапче за сън са мултивитамините. Оказва се, че има изумително взаимоотношение сред здравия сън и микронутриентите в храната. Магнезият е съвършеният минерал за разпределяне на мускулите и възобновяване. Но той не е единствената алтернатива.
 Снимка 590966
 

Според проучване от 2019 година хората с къса дълготрайност на съня имат по-нисък от нормалния банкет на разнообразни витамини и минерали, в това число калций, витамин D, витамин K и магнезий. По същия метод изследване от 2016 година свързва лишаването от сън с ниски равнища на желязо, цинк и магнезий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР