Всеки, който е минавал по магистрала Хемус през последните години,

...
Всеки, който е минавал по магистрала Хемус през последните години,
Коментари Харесай

"Хемус" е далече от магистрала. Асфалтът и маркировката не отговарят на изискванията

Всеки, който е минавал по автомагистрала " Хемус " през последните години, знае от опит, че пътят е в извънредно неприятно положение и даже придвижване с 90 км/час е рисково в избрани сектори. И това е реалност, макар че аутобанът е в непрестанен ремонт към този момент над десетилетие.

Тази седмица проблемите на " Хемус " бяха разказани и в разбор на Института за пътна сигурност (ИПБ) - съдружие с нестопанска цел, което е основано с концепцията да направи пътищата в България по-безопасни. Накратко, по автомагистралата липсват указателни табели и знаци, предпазните уреди са в неприятно положение, има несъответстваща маркировка, а настилката е повече от компрометирана.

Пред " Капитал " специалистите на ИПБ споделиха, че през днешния ден не престават своите инспекции и по автомагистрала " Струма ", за която също е известно и неведнъж отбелязвано, че не е в положително положение. Последно тематиката бе повдигната при злополуката с македонския рейс.

Според ИПБ страната ни е единствената в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила сигурността си на придвижване по пътищата и аварийността ѝ е на равнището от 2011 година.
Реклама Проверката на " Хемус "
За отчета за положението на автомагистрала " Хемус " институтът е заел екип от интернационалните специалисти, част от които е инж. Методи Стилянов. Той е инспектор по пътна сигурност, системи за ръководство на здравето и сигурността при работа (ISO 45001:2018) и системи за ръководство на качеството (ISO 9001:2015). Анализиран е сектор от почти 50 км (2 платна за придвижване по 25 км) сред виадукта при Елешница и тунел " Топли дол ".

В мнението си, което предоставиха за " Капитал ", специалистите сигнализират за установено противоречие на предпазните уреди с условията на краш-тестовете. Посочени са данни за липса на знаци, мантинели и несъответстваща маркировка. Според тях оборудванията са високорискови и рискови и биха могли да причинят съществени пострадвания на участващите в придвижването пасажери.
Прикачен файл

Съществена част от констатациите са за пътната настилка, която не дава отговор и на минималните нормативни условия за сигурност. Съществува риск от загуба на надзор върху транспортните средства заради нападателните деформации и задържането на вода върху настилката.

Установени са също и нарушавания в сигнализацията и маркировката, които съгласно специалистите не дават отговор на признатите стандарти. " Това я прави объркваща и рискова! ", цитират те в отчета си.
Реклама
По отношение на тунелите обстановката напълно не е по-различна. Според отчета те също не дават отговор на условията за сигурност. " Налице са предпоставки за настъпване на ПТП със съществени или съдбовни пострадвания заради неверно взети решения и вследствие на дезинформация. Тя е подбудена от качеството и положението на връзката посредством актуалната знакова уредба. За страдание, тези аргументи след ПТП биват " замаскирани " в базата данни, като пътнотранспортното произшествие бива класифицирано като разследване от " несъобразена скорост ", се изяснява в документа.

Изводът на организацията е, че " Хемус " е високорискова автомагистрала, и молят за неотложно предприемане на дейности за обезопасяване на трасето от страна на " стопанина на пътя ". В отчета си те още показват, че до АПИ има подадени десетки сигнали през последния месец, които са без реакция и резултат.

Всичко това е явен сигнал, че с изключение на старания за довършването на автомагистралата е нужно да се положат и такива за ремонт на старите сектори. И то допустимо най-скоро.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР