Всеки фен на колоезденето е чувал за Team Sky. Това

...
Всеки фен на колоезденето е чувал за Team Sky. Това
Коментари Харесай

Светът на колоезденето: Какво се случва с INEOS?

Всеки почитател на колоезденето е чувал за „ Team Sky ”. Това име бе синоним на победа и доминация дълги години в колоездачния свят. Британският отбор завоюва шест от седем пъти Тур дьо Франс сред 2012-2018 година, като единствено през 2014-а година успеха бе за Винченцо Нибали от Астана.

След това английският предприемач Джим Ратклиф спонсорира и „ завладя “ по този начин добре познатият „ Team Sky ” през 2019-а година и се стигна до промяната на името на тима. Какво обаче остана от оня прочут отбор, преобладаващ международното колоездене? През последните месеци видяхме доста земетресения в „ INEOS ”, напуснаха шефове на високи постове, както и колоездачи, които на пръв взор не бяха уместно сменени. Какво се случва тъкмо с “INEOS ” е следващата тематика в рубриката ни.

Sir Dave Brailsford leaves Ineos Grenadiers ahead of Manchester United rebuild role

The departure means Ineos will be without any of its founding members, as the British cycling outfit looks likely to embark on a rebuild of its own
— road.cc (@roadcc)
Трябва да споменем, че „ INEOS Grenadiers “ влезе в шосейното колоездене доста сполучливо. Извън упоменатите шест победи в Тура (1 на Брадли Уигинс, 4 на Крис Фрум и 1 на Герант Томас), тимът завоюва и изданието на Обиколката на Франция през 2019-а година с Еган Бернал. Колумбиецът летеше и собственоръчно направи сезона сполучлив за „ INEOS ” и сър Джим Ратклиф. През последните сезони обаче това преобладаващо лице на тима въобще не може да бъде видяно. Резултатите спаднаха, като само Герант Томас съумя да реализира нещо по-значимо през предишния сезон, като стана втори в Обиколката на Италия и то на 37-годишна възраст. Разбира се, тимът реализира две етапни победи в Тур дьо Франс, както и една във Вуелтата, както и други влиятелни победи като Страде Бианке, само че задоволително ли е това за един от топ тимовете?

Истината е, че на „ INEOS ” към този момент не се гледа като на топ тим. Обединените арабски емирства с Тадей Погачар, както и „ Team Visma ” с Йонас Вингегор, спечелил последните две издания на Тур дьо Франс, от дълго време задминаха британския тим в тази ранглиста. На хартия „ INEOS ” даже не може да се бори с „ BORA – Hansgrohe ”, който евентуално ще бъде идващият супер тим в колоезденето поради сериозна инвестиция от компанията Ред Бул. Но даже без спомагателните пари, „ BORA ” събра отличен тим за към този момент почналия сезон и може да се бори на доста разнообразни фронтове, в това число и за крайни победи в огромните обиколки с Примож Роглич, Александър Власов, Джай Хиндли и други. Какво да кажем за Soudal-Quickstep, тим, който също е добре уравновесен и има колоездачи за всички типове надпревари. Ремко Евенепул ще гони триумф в Тур дьо Франс, както и в доста други триумфи. „ Вълчата глутница “, както са наричани, към този момент имат три победи, а февруари едвам стартира.

Тъй като засегнахме тематиката за кои тимове с какви колоездачи разполагат, дано въпреки всичко да погледнем и в състава на „ INEOS ”. В края на предишния сезон тимът се раздели с победител в Обиколката на Италия – Тао Харт, както и с Павел Сиваков и Даниел Мартинес. Освен това един английски гений Бен Тюлет и австралиеца Люк Плап също напуснаха отбора. Люк Плап стартира чудесно годината, печелейки двата национални шампионата – в самостоятелния часовник и общия старт. Така той ще носи особено трико на австралийски първенец през целия сезон. След това обаче падна неприятно в родното си съревнование „ Tour Down Under ”. Дани Мартинес и Павел Сиваков може и да не бяха варианти за водачи в огромни обиколки, само че несъмнено в по-малки биха могли да извършват такива функционалности, а в огромните триседмични надпревари биха били от сериозна помощ на водачите. Кои обаче са водачите в „ INEOS ”? Един бърз взор ни оставя с усещане, че тази тежест в многоетапните съревнования ще падне върху раменете на Герант Томас, който ще навърши 38 години през май месец. Ветеранът разгласи, че кара Джиро-Тур дубъл по сходство на Тадей Погачар, само че останали ли са му сили да се бори за нещо по-сериозно в генералното класиране? И тук имам предвид топ 5. Другата вяра на „ INEOS ” е, че Еган Бернал ще се върне към остарялата си форма, с цел да се бори с Ремко, Погачар и Вингегор в Тур дьо Франс. Това обаче се преглежда с известно подозрение от доста експерти, защото даже, когато колумбиецът завоюва „ жълтото трико “ през 2019-а година, то против него нямаше сходна конкуренция. Тогава втори остана точно съотборникът му Томас, а трети Стивън Краусвайк. Втората причина, несъмнено, е тежкият случай, който имаше Еган Бернал при започване на 2022-а година. На какво се надяват от „ INEOS ”, заменяйки двама мощни катерачи и победител в Джирото с Тобиас Фос и Оскар Родригес, като първият е добър в часовниците и три от четирите му победи в кариерата са точно в тази дисциплинираност. 28-годишният испанец пък има единствено една победа в своята професионална кариера и тя пристигна през 2018-а година във Вуелтата. Шансовете на „ INEOS ” да влязат в топ 3 на огромна обиколка и даже на по-престижните едноседмични съревнования като Дофине, Париж-Ница и други, наподобява незабележим. Разбира се, какви ли не изненади сме виждали, само че в английския отбор би трябвало да се молят за знамение, като ненадейно повишение на равнището от Карлос Родригес или Еган Бернал, които да се трансфорат в водачи. Или пък Томас Пидкок да шокира всички с едно мощно каране в Тур дьо Франс, откакто разгласи, че ще се бори за генерално класиране във Франция.

Geraint Thomas has confirmed he will ride both the Giro d'Italia and Tour de France in 2024
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР