Всеки е правил опит да убие досадна муха - която

...
Всеки е правил опит да убие досадна муха - която
Коментари Харесай

Защо мухите са толкова бързи и винаги избягват удара

Всеки е правил опит да убие досадна муха - която бръмчи към главата му и каца безсрамно някъде наоколо. Инстинктивно даже сграбчваме мухобойка или навито на руло списание, приближаваме се внимателно и замахваме. Но колкото и да сме бързи, мухата съвсем постоянно е по-бърза от нас и нормално съумява да избегне удара и да избяга невредима.
 Левон Бис, Extinct & Endangered: Insects in Peril и книгата, която демонстрира насекомите, както не сме ги виждали до момента
Снимките, които прекатурват визиите ни за насекомите

Малките създания, както не сме ги виждали до момента

Причината за бързата реакция на мухите е, че имат съоръжения, които им придават нараснала скорост, маневреност и усещане. Това са задните крила, които са еволюирали в дребни, сходни на пръчици структури , наречени халтери . Техните трептения оказват помощ на насекомите да стабилизират телата си по време на полет и да пазят баланс.

Мухите от подгрупата на Diptera Calyptratae , към която спадат и домашните мухи , вибрират халтерите си и до момента в който вървят, само че до неотдавна учените не знаеха за какво. Затова те от близко мухите, за да схванат дали трептенето на халтерите въздейства на прехода им във въздуха - служейки като спомагателен сензорен сигнал, който да помогне за съгласуване на придвижванията в мускулите на крилата и краката.
 Снимка 619281

Използвайки високоскоростни камери (с до 3 000 фрагмента в секунда) за снимане на лабораторно отгледани мухи по време на политане, учените вършат редица записи. И откриват, че мухите Calyptratae се изстрелват към пет пъти по-бързо от другите мухи, приблизително с към 0,007 секунди .

След това откривателите упояват мухите и отстраняват халтерите. И се оказва, че на тези, на които им липсват тези структури, им лишава доста повече време, с цел да се повдигнат във въздуха.

" Това демонстрира, че за мухите Calyptratae съществуването на на халтер е причина за бързото и устойчиво политане ", сподели водещият създател на проучването Александра Яргер от Imperial College London.

Халтерите не са единственото скрито оръжие в арсенала на мухата. Когато е във въздуха, една муха може да извършва маневри, на които би завидял водач на изтребител. Те могат да трансформират курса си за по-малко от 1/100 от секундата - към 50 пъти по-бързо, в сравнение с мигването на окото.
 Снимка 619283

Мухите имат и извънредно зрение , което им оказва помощ да възнамеряват своето бягство надалеч от опасността. Около 200 милисекунди преди политане насекомите употребяват образно въведено предизвестие за надвиснала заплаха, с цел да поправят позата си и да дефинират посоката, която ще ги изстреля на безвредно място, пишат учени през 2008 година в списание.

Мозъците на насекомите възприемат времето, като обработват изображения със скорост, известна като " скорост на обединение на трептенията ", термин, описващ какъв брой изображения проблясват в мозъците за секунда.

Роджър Харди, професор по клетъчна неврология в Университета в Кеймбридж, Англия, вгради електроди във фоторецепторите на очите на мухите, с цел да мери скоростта на обединение на трептенията, като пресмята, че тя е 400 пъти в секунда. За съпоставяне, междинната скорост при хората е към 60. Това значи, че придвижването, което ние възприемате като обикновено, за мухата е като на занимателен каданс.
 Къде зимуват насекомите
Къде зимуват насекомите

Природата и нейните зимни чудеса

Затова, с всички тези преимущества, по никакъв начин не е чудно, че мухата, която се опитваме да убием, елементарно може да избяга. И в последна сметка, може просто може да я оставим на мира - въпреки всичко, тя има също толкоз право на оцеляване, колкото и всяко друго живо създание, написа Live Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР