Всеки ден се движим, дори и да не спортуваме. Дори

...
Всеки ден се движим, дори и да не спортуваме. Дори
Коментари Харесай

Физическата активност, която подобрява функцията на мозъка ни

Всеки ден се движим, даже и да не спортуваме. Дори и да прекарваме времето си най-вече у дома, въпреки всичко вървим от стая в стая, изчакваме и слизаме по стълби, чистим, простираме. Оказва се обаче, че въобще не би трябвало да разчитаме на тази минимална физическа интензивност да поддържа положителния ни тонус.
 5 минути вървене на всеки половин час в офиса - рецептата за ниско кръвно и кръвна захар
Проста рецепта за ниско кръвно и кръвна захар

Когато единствено 5 минути са задоволителни

В ново се изследва по какъв начин придвижването се отразява на краткосрочната ни памет, уменията ни за решение на проблеми и обработването на информация. Участниците са съвсем 4500 британци, като с цел да бъде извършено проучването, на бедрата им са били прикрепени монитори за интензивност. Така е можело да бъде проследено придвижването им през целия ден.

Резултатите от изследването демонстрират, че при хората, които прекарват даже малко време (шест до девет минути) в по-енергични действия, в съпоставяне със седене, спане или други спокойни действия, са регистрирани по-високи когнитивни резултати.

Добре е да имаме поради, че за умерената физическа интензивност се смятат бързото вървене, карането на велосипед, както и тичането нагоре и надолу по стълби. Енергичните придвижвания, измежду които са да вземем за пример аеробните танци, джогингът, плуването и колоезденето, ни работят удобно като форсират сърдечната периодичност и дишането ни.
 Снимка 603682

Според изследването, оповестено в понеделник, 23 януари, в Journal of Epidemiology & Community Health, умерените до енергични придвижвания всеки ден в границите на до 10 минути усъвършенстват работната памет на участниците. Освен това оказват най-голямо влияние върху изпълнителните процеси като обмисляне и образуване.

" Да, това също може да значи, че даже минимални промени в всекидневието ни могат да имат последици за мозъка ни ", споделят учените.

Лошите вести тук са за тези, които прекарват повече време в сън, седене и вършат само леки придвижвания. Те просто работят негативно на мозъка ни. Проучването демонстрира, че когато умерената до интензивна физическа интензивност се размени с леко интензивни извършения или сън, когнитивните качества понижават.
 Трансмисивни тумори - раковите болести, които могат да се разпространят посредством контакт
Раковите болести, които могат да се разпространят посредством контакт

Къде се срещат

Все отново, добре е да не забравяме, че положителното качество на съня е изключително значимо за положителната функционалност на мозъка. Учените означават, че несъразмерното спане също може да е обвързвано с утежняване на когнитивните ни функционалности. Според тях качеството на съня е даже по-важно от продължителността. За да се ревизират констатациите на откривателите обаче, е належащо да се създадат спомагателни изследвания, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР