Всеки ден през центъра на София минават 170 000 коли

...
Всеки ден през центъра на София минават 170 000 коли
Коментари Харесай

София въвежда забрана за автомобили, замърсяващи въздуха. Къде няма да може да се влиза?

Всеки ден през центъра на София минават 170 000 коли и основават фини прахови частици. Ние се опитваме да ограничим това и е доста значимо да отбележим, че имаме опция. Ние не предлагаме възбрана, която да няма житейска логичност. През цялото време целият градски превоз и всяка друга опция за напредване и прекосяване през центъра си остава в действие. Просто стопираме за три месеца годишно най-замърсяващите коли – Евро 1 и Евро 2. Това съобщи общинският консултант Симеон Колев по отношение на въвеждането на нискоемисионни зони в София от 1 декември тази година.

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко стадия. От 1 декември влиза в действие наредбата на Столична община. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски излъчвания в центъра на града. Първата зона е наречена " Малък кръг " и тя е с по-тесен обсег, до момента в който втората зона – " Голям кръг ", надлежно ще има по-голям обсег.

" Малката зона обгръща най-общо казано центъра, след което последователно ще я разширяваме до по този начин наречената зона – необятен център. Всички тези старания, които поставяме са по отношение на нашата битка за по-добър атмосферен въздух ", изясни Симеон Колев.

Тази зона ще важи в границите на три месеца – декември, януари и февруари, като към този момент това е предлагането, което ще се прегледа. Изборът за този съответен времеви интервал се дължи на тежките метеорологични условия. В рамките на тези три месеца има най-голяма централизация на фини прахови частици, затова се не разрешават и най-замърсяващите коли да минават през центъра.

" В центъра ще влиза градският превоз, колите на живеещите в региона, коли на инвалиди, таксита и всички бензинови коли, които дават отговор от Евро 3 нагоре и дизеловите коли от 2002 година ", изясни общинският консултант, като акцентира, че ограничаването не ощетяваме ничии права.

Глобата, която се планува за първо нарушаване е 50 лева, като при по-чести нарушавания санкцията може да доближи до 500 лева

Нискоемисионните зони не обгръщат единствено колите, само че и отоплението на твърдо гориво.

Около 55 000 семейства се отопляват на твърдо гориво, което генерира към половината замърсяване на града. Затова ще бъде въведена и нискоемисионна зона и за този тип отопление, като тя ще влезе в действие през 2025 година и ще обгръща регионите, в които към този момент има построена апаратура на топлофикация или опция за свързване с газ.

" От 2030 година ще бъде неразрешено на цялата територия на Столична община отоплението на твърдо гориво ", заяви Симеон Колев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР