Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал

...
Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал
Коментари Харесай

Защо някои песни ни се „забиват“ в главата?

 яд

Всеки човек най-малко един път в живота си се е сблъсквал с това събитие: след прослушването на някоя ария тя не излиза от главата му и продължава да поражда в съзнанието ни още веднъж и още веднъж.

Понякога даже си тананикаме неосъзнато или отмерваме темп с пръсти, следейки настойчивия претекст в главата. Да се избавим от него не е по никакъв начин елементарно, а сякаш забравената мелодия се връща след време.

Оказва се, че това събитие даже си има свое научно име – «involuntary musical imagery», което може да се преведе като случайни музикални облици. Но надалеч по-разпространен е терминът «earworm» или „ натрапчива мелодия “.

На феномена на натрапчивата мелодия психолозите са отделили задоволително огромно внимание. Според проучванията, с това са се сблъсквали 98 % от всички хора в света, освен това най-често продължителността на обсесивната мелодия измежду дамите е по-голяма, в сравнение с измежду мъжете.

В повече от 70 % от случаите музиката се „ загнездва “ в главата ни, в случай че в нея има думи, а освен мелодия.

Така че какво да вършим, в случай че някоя мелодия ни се забие крепко в главата? Трябва да отбележим, че това не става с тези песни, които не харесваме. Напротив, запомняме най-вече тези композиции, които са ни по душа.

И даже да сте уверени, че не харесвате тази ария, само че в това време не може да я разкарате от главата си, това значи, че песента се харесва на вашия организъм. Нейният темп и периодичност идеално подхождат на дишането ви, на работата на нервите ви, на сърдечно-съдовата и други системи на организма.

Често натрапчивата мелодия прониква в главата ви по време на рутинно и отмерено занятие. Рядко се запомнят комплицирани мелодии с огромно количество обработки – мозъкът отдава желание на простите и постоянно повтарящи се ритми.

Какво да създадем, с цел да прекъснем безкрайния цикъл повторение на натрапчивата ария? Няма еднопосочно решение, само че психолозите поучават да се опитаме да се разсеем и разнообразим своята активност.

Някои експерти настояват, че с цел да се прекъсне веригата на повторение оказва помощ кулминационната точка на дадената ария: т.е. би трябвало да я прослушате още един път до самия край.

След това би трябвало да се занимаете с нещо друго: да решите някоя задача, да почетете книга или дории да подъвчите дъвка.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР