Все повече задлъжняваме. Българската народна банка отчита ръст на необслужените

...
Все повече задлъжняваме. Българската народна банка отчита ръст на необслужените
Коментари Харесай

Млад мъж изтегли бърз кредит и се забави с първата вноска и му дойдоха в къщата

Все повече задлъжняваме. Българската национална банка регистрира растеж на необслужените бързи кредити. В края на септември тази година те са с 23% повече по отношение на 2021 година. Сумата на необслужените бързи кредити за интервала е над 346 милиона лв..

В годината с рекордна инфлация небанковите кредитни институции са отпуснали 807 милиона лв. повече заеми, в сравнение с през 2021 година.

Над 2/3 от бързите кредити са изтеглени от семействата, а близо 96% са за " ползване “. Най-често отговорностите са със период на погасяване 5 години.

От основание за сигурност скриваме самоличността на този човек - един от многото, които влизат в спиралата на бързите кредити.

" Посегнах към бързите кредити, може би от нелепост. Стигна се до такава степен, че не можех да прислугвам вноските. Взимах един кредит, с цел да върна различен и по този начин се завъртях с над 10 бързи кредита “, споделя той пред bTV.

Последно мъжът тегли 1500 лв.. Остава без работа и се забавя още с първата вноска. Започват позвънявания и визити от кредиторите.

" Непознати лица пристигнаха в жилищния вход на етажа, разлепиха с лепенки цялата входна врата на съседа по простъпка, а не моята. И квадратен сантиметър да няма на нея, написаха моето име и думата " веселба “.

Мъжът търси подпомагане и в полицията, а експерти поучават, в случай че прибегнем до бърз кредит да теглим дребна сума.

" Ако изтеглим 300-400 лв. ние ги връщаме още на първата заплата или най-много на втората. Бързите кредити, като се изключи че се теглят бързо, би трябвало и да се върнат бързо “, съветва кредитният съветник Тихомир Тошев.

В кредитната серпантина влизат най-вече младежи, регистрират специалисти.

" Първото нещо е да се свържем с кредитора си и да разберем какви са опциите да отсрочим заема си, с цел да догорим по-ниска вноска, която сега ние търпима “, разяснява Райна Миткова-Тодорова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземанията.

Експертите поучават да се внимава с харчовете по време на празници, защото тогава кредитните институции регистрират взрив на търсенето

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР