Все повече компании в Япония се включват в нова инициатива,

...
Все повече компании в Япония се включват в нова инициатива,
Коментари Харесай

Япония ООД кара служителите си да спят в работно време, за да се бори с преумората

Все повече компании в Япония се включват в нова самодейност, която обезпечава на чиновниците им спомагателна отмора за сън в работно време. Фирмите дават на личния състав си звукоизолирани пространства, където всеки може да се оттели за къса сънливост.

Мярката е част от битката на корпоративна Япония против епидемията от недоспиване, която коства на японската стопанска система към 138 милиарда $ годишно, написа английският Guardian.

Очаква се новата самодейност, която стартира в дребните софтуерни компании, да се популяризира във от ден на ден компании.

 Липсата на сън коства милиарди на японската стопанска система
Липсата на сън коства милиарди на японската стопанска система

Недоспиването води до изтощеност, само че и удря по БВП-то на страната

През 2018 година доставчикът на ИТ услуги Nextbeat сътвори " стратегически спални пространства " за чиновниците си и им забрани да работят след 21:00 часа.

В Япония има и други практики, които предизвикват служащите да си почиват и постоянно да се наспиват. Фирма, която се занимава с организация на сватби, даже дава точки на чиновниците, които спят повече от 6 часа на денонощие.

Времето, прекарано в сън, се засича от особено приложение на смарт телефоните им, а получените точки могат да се употребяват за безвъзмездни покупки от кафенето на компанията. Служителите могат да натрупат точки на оптималната стойност 64 000 йени (590 долара) годишно.

 Компанията, която заплаща на чиновниците си, с цел да се наспиват
Компанията, която заплаща на чиновниците си, с цел да се наспиват

Хората със здрав сън са по-продуктивни в офиса, което е от изгода за бизнеса

Според изследване, извършено в 28 страни, междинното време за сън в Япония е 6 часа и 35 минути на денонощие, което е с е 45 минути под междинното за света. В страни като Финландия хората спят приблизително по 7 часа и 45 минути, до момента в който времето за сън в Естония, Канада, Белгия, Австрия и Холандия също е над междинното за света.

Епидемията от бодърствуване и претоварване съставлява сериозна опасност за здравето на японците, като даже предизвиква смъртни случаи, съгласно специалисти.

Японското държавно управление поддържа новите ограничения на фирмите. Министерството на здравеопазването на страната разгласи, че поддържа всички чиновници да имат комфортна 30-минутна следобедна отмора за сън, която да е от персонална и професионална изгода на работната мощ.

 Япония желае преуморените от работа жители да стартират уикенда по-рано
Япония желае преуморените от работа жители да стартират уикенда по-рано

За всеки финален петък от месеца
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР