От политици и експерти, през собственици на компании, до ИТ

...
От политици и експерти, през собственици на компании, до ИТ
Коментари Харесай

Изкуственият интелект вече намалява броя на служителите по света

От политици и специалисти, през притежатели на компании, до ИТ експерти, всички споделят, че изкуственият разсъдък не трябва да се приема като опасност за пазара на труда, в противен случай - AI ще бъде в помощ на чиновниците. На този декор обаче изкуственият разсъдък ще направи по този начин, че доста компании по света да наемат по-малко фрагменти и то още през идващите пет години. Това настояват от Adecco в отчет за възхода на изкуствения интелект на работното място, представен от Reuters.

Около 41% от висшите мениджъри чакат да имат по-малка работна мощ поради изкуствения разсъдък, излиза наяве от отчета, основан на изследване измежду ръководителите на 2000 огромни интернационалните. Генеративният AI, който може да основава текст, фотоси и видеа в отговор на поръчки, ускорява както очакванията, че повтарящите се задания могат да бъдат отстранени от отговорностите на хората, по този начин и страховете, че доста работни места бързо ще станат непотребни.
 Снимка 624500
Източник:

Вълна от съкращения

Технологичните компании, в това число световни колоси като Гугъл и Microsoft, започнаха вълна от съкращения през последните няколко месеца, защото изместиха фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатбота Gemini на Гугъл. Проучването на Adecco е едно от най-големите по въпроса за AI и следва проучването на Световния стопански конгрес от 2023 година, съгласно което 25% от фирмите чакат AI да докара до загуба на работни места, а 50% считат, че технологията ще сътвори нови позиции.
 Близо 70% от фирмите у нас чакат AI да остави хора без работа
Близо 70% от фирмите у нас чакат AI да остави хора без работа

Над половината от компаниите към този момент употребяват платформи с изкуствен интелект

Въпреки че множеството висши мениджъри настояват, че AI ще промени разпоредбите на играта, по-голямата част въпреки всичко считат, че не са постигнали задоволително прогрес в използването на технологията.

" Почти всички работни места ще бъдат повлияни от изкуствения разсъдък по един или различен метод ", казва  Денил Мачуел -  основен изпълнителен шеф на Adecco.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Компаниите би трябвало да се приготвят за измененията, като обучат своите чиновници да работят с изкуствен интелект. По този метод по-малко работни места ще бъдат застрашени, разясняват HR експерти. 

Страховете, че технологии и принадлежности с изкуствен интелект ще поемат работните отговорности в доста браншове, осъществявани сега от хората, се ускориха още в края на 2022 година, откакто ChatGPT стана изключително популярен. Интересът не стихва до през днешния ден, а тематиките за това по какъв начин роботът ще измести индивида остават обсъждани във всички браншове.
 Двете компании, които ще поведат идващите етапи в развиването на AI
Двете компании, които ще поведат идващите етапи в развиването на AI

Nvidia към този момент има сериозна конкуренция

54% от българските компании употребяват от време на време или по-често изкуствения разсъдък

Година след дебюта на ChatGPT, потреблението на платформи с генеративен изкуствен интелект в българските компании е по-скоро норма, в сравнение с изключение. Вече са забележими и някои от рисковете, които AI носи със себе си - в това число за заетостта. Това стана ясно от  от края на 2023 година измежду повече от 200 компании, работещи в 10 бранша у нас и в Германия.

54% от българските компании употребяват от време на време или по-често изкуствения разсъдък, а в още към една трета са тествали такива приложения или имат най-обща визия от тях. Близо 60% чакат AI да има мощно влияние върху работните им процеси или да ги промени радикално, до момента в който единствено 10% чакат дребен или никакъв резултат.

Резултатите от изследването демонстрират в кои сфери генеративният изкуствен интелект е навлязъл най-успешно:
Информационни технологии; Маркетинг и комуникации; Научноизследователска и развойна дейност; Човешки ресурси;
Във всяка от тези сфери над 50% от организациите или към този момент употребяват AI, или го тестват, или имат съответни проекти за внедряването му.

С повишаване на известността на чатбота, опциите и капацитетът на изкуствения разсъдък ставаха все по-ясни и измежду обществеността. Наред с това избухна спор за това по какъв начин технологията може да повлияе на кариерата на хората. този спор не стопира до през днешния ден и надали ще спре скоро.

Експертите обаче са единомислещи в едно - AI безспорно ще окаже въздействие върху работните места и най-малко отчасти ще ги автоматизира. В същото време те показват, че софтуерният прогрес постоянно основава и нови работни позиции.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР