Все повече хора се занимават активно със спорт – някои

...
Все повече хора се занимават активно със спорт – някои
Коментари Харесай

Ледът - полезен или вреден в спорта?

Все повече хора се занимават интензивно със спорт – някои професионално, а други любителски. И естествено, колкото повече време отделяме на това занятие, толкоз вероятността от контузии се усилва.

Един от най-разпространените способи за бързо справяне с болките в мускулите е ледът. В професионалния спорт, а и освен, той се употребява за възстановяване на краткотрайната кондиция на контузените спортисти. Студът облекчава краткотрайно болката в пренапрегнатите мускули и разрешава на експертите да се върнат в играта макар контузията. Публикация в списанието „ Спортс медсин ” обаче акцентира, че по този начин медиците и треньорите могат да донесат повече щета, в сравнение с изгода. 

Изследователи от Университета в Ълстър и Университета в Лаймрик, Ирландия, са проучили над 30 по-ранни проучвания за въздействието на леда върху мускулните болки. При по-голяма част от спортните дисциплини (например футбол и баскетбол) играчите употребяват леда като средство за облекчение по време на почивката.

Учените обаче се оповестиха изрично против тази процедура. Крис Блийкли от Университета в Ълстър откри, че ледът забавя скоростта на преминаващия през нервите подтик. Освен това потреблението на лед при мускулни контузии усилва риска от пострадване, изключително при спортисти, които незабавно се връщат в надпреварата.

Оказва се, че ледът доста понижава силата и гъвкавостта на мускулите и този резултат трае към 15 минути след използването му на болното място. Проучванията демонстрират, че доста хора изгубват и способността за вярна съгласуваност на третирания крак и от време на време даже не могат да дефинират ситуацията му в пространството. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР