Все повече българи отварят сърцата си и вървим към едно

...
Все повече българи отварят сърцата си и вървим към едно
Коментари Харесай

Лазар Радков: Все повече българи отварят сърцата си при всяка следваща криза

Все повече българи отварят сърцата си и вървим към едно солидарно общество. Това сподели в дневния блок на " Фокус " Лазар Радков от " Капачки за бъдеще ".

" Първо желая да кажа, че българите сме страхотни хора. Хубавото е, че в последните години, колкото и инциденти да ни даде животът и с Ковид рецесията, и с Украйна, в този момент с Турция, в действителност се видя, че в България има доста, доста, доста чудесни, прелестни хора, солидарни хора, хора, които са подготвени да оказват помощ, да протегнат ръка на индивида, който е в неволя, на нуждаещ се човек. И хубавото е, че тази наклонност се ускорява от ден на ден. В смисъл, виждаме, че с всяка последваща рецесия от ден на ден хора оказват помощ, от ден на ден хора отварят сърцата си и за мен това е един доста позитивен знак, доста позитивен знак, тъй като знаем, имали сме много тежки десетилетия зад тила си, не че сега сме цъфнали и вързали, само че от ден на ден българи отварят сърцата си и бих споделил, че решително крачим към едно осъзнато и солидарно гражданско общество, което няма да се случи на следващия ден, може би няма да се случи и след 10 години, само че сме на път натам ", счита той.

" Успяхме да съберем може би към 260 000 лв. досега като дарения. Успяхме да насочим доста хора, които желаят да дарят подготвени материални дарения от рода на одеяла, спални чували, даже хранителни ресурси, памперси, дамски превръзки, приспособено мляко и прочие, успяхме да ги насочим към множеството центрове за дарения. Поддържаме ежедневни контакти с доброволци и организации в Турция и в Сирия. За Турция са споделили, че към този момент нямат потребност от облекла, остава потребността от палатки, одеяла и спални чували. Намерили сме също много положителни спални чували, в този момент след мъничко ще направя поръчка за най-малко 500 такива ", изясни Радков.

По думите му обстановката в Сирия, тя е много по-тежка, тъй като най-силно обиден е регионът към Идлиб, където по този начин или другояче още преди земетресението се водеха постоянно военни дейности.

" Още преди земетресението имаше хора, които живеят на палатки, тъй че в този момент просто е още по-тежка обстановката. Ситуацията с изпращане на филантропична помощ заради политическата конюнктура е мощно затруднена по най-различни аргументи, само че работим интензивно и имаме вяра, че до няколко дни към този момент ще имаме добре построен канал, по който ще стигат нещата и в действителност ще стигат до нуждаещите се ", добави той.

" Има нещо, което съм видял с очите си и което имам вяра, че е мощно заложено в душата на всеки едни от нас, в гените ни, това е емпатията и това е вътрешният повод да подадеш ръка, когато видиш, че един човек е нуждаещ се, изпаднал е в неволя и не може, просто не може да си помогне самичък, има потребност някой различен човек да му помогне. И щом ти го виждаш, значи ти си там, ти го виждаш - ти си този различен човек. И всички, които сега сме тук и имаме лукса да сме живи, да съществуваме и въобще да може да помогнем и да обсъждаме, тъй като някъде в миналото обратно във времето най-малко един от нашите праотци е бил в доста сложна обстановка и някой различен човек му е оказал помощ да оцелее ", посочи гостът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР