Все по-сложната геостратегическа среда показва значението на единството и целта

...
Все по-сложната геостратегическа среда показва значението на единството и целта
Коментари Харесай

ЕС потвърди ангажимента си за евроинтеграцията на Западните Балкани

Все по-сложната геостратегическа среда демонстрира смисъла на единството и задачата в европейското семейство и стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и района на Западните Балкани, което способства за все по-тясното връзки и по-задълбочено съдействие с Европейски Съюз въз основа на споделени правила и полезности. Това се споделя в признатата Декларацията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се на 13 декември в Брюксел. България бе показана от премиера Николай Денков.


„ Като напомня дневния ред от Солун и декларациите от София, Загреб, Бърдо и Тирана, Европейски Съюз удостоверява още един път своя цялостен и категоричен ангажимент за вероятността на Западните Балкани за участие в Европейския съюз. Европейски Съюз приветства решимостта на сътрудниците от Западните Балкани да зачитат и да се ангажират с главните европейски полезности и правила в сходство с интернационално право. Европейски Съюз също по този начин приветства възобновения ангажимент от сътрудниците от Западните Балкани във връзка с върховенството на демокрацията, главните права и полезности и на закона. В сходство с Декларацията от Тирана от декември 2022 година Европейски Съюз акцентира нуждата от непрекъснати и необратими достиженията на промените във връзка с върховенството на закона, действието на демократичните институции, стопанската система и промяната на обществената администрация. Европейски Съюз акцентира нуждата от непрекъснати старания в битката против корупцията и проведената престъпност “, споделя се още в документа.

Общността с Европейски Съюз е явен знак за стратегическата ориентировка на сътрудниците през днешния ден повече от всеки път, в подтекста на нападателната война на Русия против Украйна и други провокации пред сигурността, отбелязва се още в декларацията от Брюксел. Европейски Съюз ще продължи да влага в мултилатерализъм и ще работи с сътрудниците за отбраната и поддържането на учреден на правила интернационален ред. Споделената визия за бъдещето допуска споделена полезности и взаимни отговорности.

Партньорите от Западните Балкани са призовани да реализират бърз и дълготраен прогрес за цялостно сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, в това число в във връзка с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз. „ Подчертаваме значимостта на по-доброто използване на ограничаващите ограничения и тяхното попречване обходен път “, споделя се в документа.

Европейски Съюз акцентира, че е належащо сътрудниците от Западните Балкани да се ангажират с приобщаващо районно съдействие и подсилване на добросъседските връзки, в това число със страните членки на Европейски Съюз. Двустранните съглашения остават значими, измежду които Преспанското съглашение с Гърция и Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с България, което да се реализира при положително предпочитание и забележими резултати. Все още са нужни спомагателни старания за поощряване на помиряването и районна непоклатимост, както и да се откри и приложи дефинитивно, приобщаващи и обвързващи решения във връзка с районните и двустранните разногласия и въпроси сред сътрудници, вкоренени в наследството от предишното


Срещата изрази поддръжка на напъните на висшия представител на Европейски Съюз и на специфичният представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина и други районни проблеми на Западните Балкани.


Европейски Съюз е подготвен да прегледа предложенията в Плана за напредък за консолидация и икономическата интеграция на Западните Балкани с Европейски Съюз.

Европейски Съюз приветства работата на всички стопански системи от Западните Балкани за модернизацията на техните платежни системи, с цел да ги приближат още повече до стандартите на Европейски Съюз и до осъществяване на всички условия за консолидиране в Единната зона за заплащане в евро.

Европейски Съюз е решен да поддържа водачите от Западните Балкани при осъществяване на Зелената стратегия и ще продължи поддържа декарбонизацията на района с техническа помощ, изключително за интензифициране на силата от възобновими източници, както и по други способи.

За да се смекчи въздействието на нападателната война на Русия против Украйна, Европейски Съюз е решен да ускори още повече политическия си ангажимент с района на Западните Балкани. Европейски Съюз ще продължи да си сътрудничи с района за по-нататъшно развиване неговите отбранителни качества и мощности, в това число посредством Европейския фонд за мир.

Европейски Съюз ще продължи да поддържа Западните Балкани в битката против непознатото манипулиране на информация и интервенция, в това число против дезинформация, както и други хибридни закани, които целят да застрашат стабилността и демокрацията процеси в района и вероятността му в Европейски Съюз.

Европейски Съюз и Западните Балкани са в допълнение решени да изпълнят напълно проекта за деяние на Европейски Съюз, който включва секване на контрабандата на мигранти и трафика на хора и за обезпечаване на достъп до интернационална протекция за тези, които се нуждаят от нея.

Европейски Съюз продължава да предизвиква сътрудниците от Западните Балкани да открият и поддържа връзките на съдействие с Европейската прокуратура в региона на правна взаимопомощ по наказателни каузи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР