Все по-голяма популярност по света набира т.н. гурме туризъм. Разнообразната

...
Все по-голяма популярност по света набира т.н. гурме туризъм. Разнообразната
Коментари Харесай

България - идеалното място за кулинарен и винен туризъм за ценители

Все по-голяма известност по света набира тъй наречените гурме туризъм. Разнообразната национална и в частност локална кухня на обособените райони е любопитна за жадните за нови усети и чувства туристи.

 

И в тази област България има какво да предложи. Регионалните особености, интензивните нашествия и богатия културен продан с Изтока оставят дълготраен отпечатък върху метода на хранене, желанията на популацията и, несъмнено, голямото многообразие на артикули и предписания.

 

Стане ли дума за българска национална кухня, първата мисъл на всеки е за освежаващия таратор с орехи, пухкавата баница с меко сирене или домашната шопска салата с артикули от градината. И всичко това поднесено с изстудена чаша вино или ракия.

 

Звучи великолепно, само че благосъстоянията на нашенската обичайната софра, напълно не се изчерпват с посочените храни и питиета. В идващите редове ще ви поднесем многообразна селекция от локални сортове виновност, отглеждани в лозови масиви у нас, както и селекция от обезпечено вкусни салати, ястия, мезета, десерти и артикули, плод на българската плодородна земя.

 

 wine_and_food-1

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Започваме гурме пътешествието с гъмза, локален червен вид грозде, който вирее най-добре в Северозападна България – Сухиндол, Видинско и Плевенско. Гроздето от този вид узрява късно, а от него се създават червени десертни и трапезни виновност с яркомалинов транспарантен цвят и плодов мирис с доминация на малина. А усетът е пресен, с лека конструкция.

 

Дестинация „ Златия “ - Враца, Монтана, Видин пресича сърцето на северозапада, където може да опитате и над 20 сорта ягоди от Берковица, отгледани под връх Ком. Те са доста търсени поради вкусовите им качества, мощния мирис и екологичното произвеждане. На експериментаторите ще предложим и обичайното ядене за региона на Белоградчик, приготвяно от торлаците, живеещи в Западна Стара планина, това е тъй наречените бел муж (бял мъж). Рецептата е присъща за Петровден. Специалното ядене, приготвено с прясно сирене и мляко, може да сервирате с мед, петмез или обичано сладко като десерт. Престрашете се да похапнете и Керкелек, който се подготвя във Врачанско от царевично брашно, прясно мляко, масло и сол.

 

В региона може да разгледате голям брой естествените забележителности, архитектурни монументи или религиозни средища, съгласно желанията си. Сред тях са следните варианти: пещера Леденика, Божият мост, Черепишки манастир, Врачанска екопътека, Белоградчишките скали, пещера Магурата, пещера Венеца, Кастра Мартис, цитадела Баба Вида.

 

 21_2-scaled-1

Крепост Баба Вида

 

Димят пък е вид грозде, което е типично за Черноморския район. Българският бял вид е употребен за произвеждане на сухи бели и ароматни виновност и дестилати (ракии, бренди и др.). Вкусът е лек, с приятна прохлада. Най-добре вирее в региона на Варна, само че се отглежда и в други елементи на страната. Димят можете да дегустирате във винарни в региона на Варна, Шумен, Бургас, Поморие и други

 

С чаша вино в ръка не пропускайте да похапнете прясна черноморска риба, уловена безусловно преди броени минути, или някое от обичайните ястия за региона.

 

 Bulgaria_Travel_Food-10-scaled

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Черноморски сафрид, уловен край Варна, да вземем за пример, пък е измежду над 15-те типа риба от семейство Сафридови, жанр хищни соленоводни пасажни риби. Многобройните дребни рибки от край време намират мястото си в гювечи, само че също и мариновани в буркани. Според специалисти хванатия напролет сафрид е доста подобаващ за пържене, тъй като тогава е по-сух. Запазва потребните си витамини и при печене във фурна, само че би трябвало да бъде полят със слънчогледово масло преди топлинната обработка.

 

Триеница (трахана) е обичайно ядене, сходно на италианската “паста ”. Често се замесва с мая, а не с квас. В предишното тарханата е била една от главните храни на българското население и до през днешния ден е непокътната като присъща в балкански кулинарни обичаи, а в дребните рибни ресторантчета по брега, я вършат неповторимо вкусна.

 

Задължително хапнете и миди от черноморските ферми. Водата в Черно море е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите поради ниската соленост на водата – едвам 10%. Именно на нея се дължат положителните вкусови качества на мидите и за това хората ги избират. Мидите в България се разделят на три типа – брегова, дънна и култивирана. Всеки тип мида се разграничава от мястото, на което е пораснала, което пък дефинира качеството на месото й.

 

 Bulgaria_Travel_Food-13

Сн. Bulgaria Travel.org

 

И за десерт - кайсии от Силистра и Тутракан. В Силистренска област има над 21 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци. В Тутракан пък всяка година се организира празникът „ Тутракан - столица на кайсията “.

 

Забележителностите в района изрично не се изчерпват със златните плажове и дългите морски линии. Посетете някое от следните места според от местоположението си: цитадела Меджиди табия, биосферният резерват Сребърна, остарелият Добрич, нос Калиакра, Дворецът в Балчик, Делфинариумът - Варна, Морската градина – Варна, Аладжаманастир, цитадела Овеч, скален феномен Чудните скали, естествен феномен Побитите камъни.

 

 1566917119varnacover

Фарът във Варна

 

Дойде време да отделим заслуженото и на един доста остарял туземен вид, който се отглежда най-много в региона на Родопската яка – Асеновград, Пазарджик и Пловдив, Маврудът. Виното от него е с кондензиран пурпурнорубинен цвят с отлични вкусови качества и изразена компактност. Ароматът е апетитен с доминация на зрели горски плодове и подправки. Развива се доста добре в дъбови бъчви.

 

Няколко винарски мазета в региона оферират дегустации на Мавруд с великолепно качество. Изборът е сложен, тъй като в региона на Пазарджик и Пловдив вирее още един великолепен за изработката на божествената напитка вид – Памид.

 

Памидът е един от най-старите сортове, виреещи по нашите земи. Разпространен е по целия Балкански полуостров под разнообразни наименования. Подходящ е за произвеждане на вино и консумация в прясно положение. Виното, което създава Памид, е със румен цвят. Ароматите са свежи, с плодови нюанси, елегантно тяло и мек свършек. Консумира се младо заради ниското си наличие на фенолни субстанции и не реагира добре на контакт с дъб. Често се употребява в купажи.

 

 bulgarian_winery

Сн. Bulgaria Travel.org

 

С чаша вино от Маврут или Памид в ръка идва време за кулинарните изкушения на региона. В ресторантчетата към местата за настаняване към Пазарджик, Пловдив и Памидово може да опитате следните достоверни специалитети:

 

Станимашки сърмички - е едно от най-характерните ястия в Асеновград. То се среща единствено тук. Месото може да е телешко, свинско или примес, смляно на кайма. Необходими са и зелеви листа, които се нарязват на дребни части,  с размери към 5 см. След като се завият сърмите се поставят на дъното на тенджера, а водата която се прибавя би трябвало наложително да е завряла. Оставят се на слаб огън, до момента в който водата изври. Резултатът е замайващ.

 

Тракийската оризова баница пък е вариация на обичайна баница, като към продуктите се прибавя и сварен ориз.

 

Царят на българската кухня, качамакът, е най-хубав в Тракия. Приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Сместа се вари във вода с щипка сол на спокоен огън при непрестанно бъркане с така наречен бъркалка „ качамилка “, до приемане на каша с мечтаната плътност. Процесът на варене трае към 40 минути.

 

Ако попаднете в региона към Никулден, насладете се на Никулденския рибник, считащ се за обичайното ядене на този празник. Обикновено се подготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.

 

Всичко това гарнирайте със свежа салата от зеленчуци, отгледани по поречието на река Марица и купичка сладка домашна лютеница.

 

По време на престоя си може да посетите някое от известните забележителности към град Пловдив и околията. Наблизо се намира пещера Снежанка, тук е и Цигов чарк. Фотинските водопади пък са идеални за есенен поход, а Червената черква в Перущица пази византийска история на хилядолетия.

 

 640_chervena-tzarkvasl-682f1bad8e

Червената черква в Перущица

 

Продължаваме богатата селекция с Рубин - вид, основан посредством кръстосване на два сорта – Небиоло и Сира. Вината са с кондензиран цвят, а усетът е компактен, с мек свършек. Ароматът е натоварен, плодов, с доминация на зряла къпина, а при контакта с дъб развива конфитюрени нюанси. Червено вино от този вид има добър капацитет за стареене, както в бутилка, по този начин и в дъбови бъчви.

 

Долината на река Места е регион с капацитет във винопроизводството. Дестинацията предлага благоприятни условия за винен туризъм в региона на Гоце Делчев, където се отглеждат основно сортове, от които се прави алено вино - рубин, сира, каберне фран, каберне совиньон и мерло. Над всички изпъква Рубинът – българският вид.

 

 3ww

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Градовете Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово и китните планински села към тях оферират и голямо многообразие от месни ястия и мезета. Ето кои наложително да опитате, в случай че попаднете там:

 

Банска капама - Оригиналната капама се готви в котел върху открит огън, само че умерено можете да го приготвите и в глинено гърне във фурната. Реди се на пластове, като свинското се слага на дъното. Добавят се още кисело зеле, телешко, пилешко, кървавица, ориз и подправки. Пече се на муден огън.

 

Нафпавок е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката. Интересното при приготвянето на този обичаен български деликатес е, че се суши доста дълго време и се заравя в пепел. За него се употребява единствено най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.

 

Чомлекът е едно доста богато и засищащо главно ядене от българската национална кухня. Приготвя се свински джолан и зеленчуци- картофи, моркови, чесън, лук и домати. Добавят се подправки, като червен и черен пипер, сол, дафинов лист. Пече се на муден огън в глинен съд.

 

Специалитетът Бански дъртак може да купите на всички места, само че най-вкусен е точно в Банско и района. Прави се от свинско шкембе, свинско месо, сланина и подправки.

 

И в добавка неустоимото Катино мезе, което се подготвя от свинско, гъби, лук, лимонен сок и подправки.

 

В региона на Западна България вирее и сорта, наименуван Широка мелнишка лоза. Той е локален червен вид, който вирее единствено в региона на Мелник, Петрич и Сандански, защото не е резистентен на ниски температури. Оцветяването на виновността е приблизително наситено. Виното от този вид грозде е с отлични качества, с аромати на зряла череша, билки, а в наличието на дъб развива нюанси на тютюн и кожа. Вкусът на младите виновност е пресен, с изразени танини. При отлежаване усетът омеква, само че се резервира пикантният край.

 

Вино от Широка мелнишка лоза с неповторими вкусови качества може да се дегустира във винарни в региона на Сандански и Мелник, а съпроводено с някои от следните локални специалитети, ще донесе на сетивата висшо наслаждение.

 

Сармите в листа от Широка мелнишка лоза съставляват топки от плънка, увити в лозови листа или листа от кисело зеле. Те се сервират и в региона на Сандански.

 

Ястието Оризник се прави в Пиринския край. То съставлява бял ориз, запечен във фурна, със заливка от яйца.

 

Лангиди за лауци, сервирани в селата към Мелник, наподобяват дребни палачинки. Приготвят се от брашно, яйца, прясно мляко и масло

Не пропускайте да опитате Мелник 55 – български винен вид, кръстоска сред Широка мелнишка лоза и френския вид Валдигие.

 

И хубавото преживяване, обвързвано с региона, не свършва дотук. Предлагаме ви да посетите няколко емблематични за цяла България обекта, съсредооточени точно тук - Рилският манастир, Стобските пирамиди, Попинолъшки водопад, Мелнишки пирамиди, Храмът на Ванга в м. Рупите, Водопадите в Беласица и Роженският манастир.

 

 185_3085

Мелнишки пирамиди

 

Продължаваме винената разходка с Червен мискет - остарял български вид, публикуван най-много в Подбалканския район. Той е най-устойчивият на измръзване български вид грозде. Виното от него е с забавен цвят с розови оттенъци. Ароматът е на маслодайна роза, дюля и мед. Бели виновност от Червен мискет можете да опитате във винарните в региона на Карлово, Баня, Стралджа и Сунгурларе. Освен за сухи бели виновност, сортът е доста подобаващ за десертни полусухи и сладки виновност, както и за приготвянето на дестилати (ракии, бренди и др.) с огромен капацитет за отлежаване и стареене. Като екстракт дава положителни резултати при стареене в бъчви от дъб, акация и череша.

 

В Предбалкана може да дегустирате същинско кисело мляко, меко, младо сирене и неузрял кашкавал от локални ферми, както и катък (ишмер), подготвен подготвя се прясно (козе, овче, краве).

 

Гарнираите млечните храни с парещ джуркан фасул. Бобът се сварява с лук, моркови и чушки. След като фасулът се свари, водата се отцежда и до момента в който е още топъл дружно със сварените зеленчуци се намачква с джурило или вилица.

 

Яйцата по панагюрски са тукашен специалитет. Те се подготвят „ забулени ” във вряща вода, с оцет и непрестанно бъркане се счукват яйцата, с цел да се сварят. Те се сервират с кисело мляко, в което има счукания чесън, прибавя се лой и се поръсва червен пипер и ситно нарязан свеж копър.

 

Сладкото от рози пък е достоверно единствено за Българяи. Приготвя се от листата на маслодайната роза. Сладкото от рози, с изключение на доста вкусно, е и доста потребно. То има слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно деяние.

 

Дестинацията обгръща елементи от Средна гора и Подбалкана, където има освен доста винарски мазета, само че и голям брои забележителности – естествени, архитектурни и културно-исторически. Сред тях са Панагюрското богатство, Архитектурно-исторически резерват, Копривщица, Храмът на Ситалк в Старосел, Екопътека „ Бяла река “, маршрут Долината на тракийските царе и Казанлъшка гробница.

 

 029001kazanlyshkagrobnica_1

Казанлъшка гробница

 

Несъмнено, сме ви убедили, че разнообразието от винени сортове на българска територия е доста. Почти всички мазета в страната оферират дегустации и разполагат със особено оборудвани пространства за тази цел. Организират се както групови, по този начин и частни визити.За повече информация можете да се обърнете към вашия туроператор, към локалния туристически информативен център или непосредствено към определената от вас маза.

 

 664

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Накрая, само че не на последно място по значение ще ви разкажем за единствения музей на виното на Балканския полуостров, който се намира в град Плевен. Разположен е в красивия парк „ Кайлъка ” против язовира „ Тотлебенов вал ”.

 

Музеят на виното е основан през 2008 година и се обитава в една от пещерите на парк „ Кайлъка ”. Неслучайно музеят се намира в Плевен – този град има дългогодишни обичаи в тази област и се смята за един от главните центрове на винарската промишленост в България. Тук през 1890 година е намерено първото в страната професионално учебно заведение по лозарство и винарство, а през 1902 година – и Националният институт на виното.

 

Архитектурата на музея е в действителност впечатляваща. Пещерата е изкуствено завършена като кръст и преди години е имало концепция точно тук да се обитава гледка „ Плевенска епопея ”.

 

Тук посетителите могат да научат забавни обстоятелства за историята на винопроизводството в България. В особено обособената историческа част са изложени доста фотоси и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по райони. Тук могат да се видят остарели бъчви, антични съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиянство на божествената напитка.

 

Музеят предлага и дегустация, която съставлява къс сомелиерски курс и се организира от преподавател експерт. По време на дегустацията посетителите могат да научат потребни и забавни неща – по какъв начин се държи чашата с вино и за какво, каква е ролята на храната, какво би трябвало да се търси в цвета, аромата, усета и послевкуса на опитваните виновност.

 

В музейната енотека има виновност на възраст сред 30 и 90 години. Част от сбирката са и 6000 бутилки модерни виновност от всички марки и региони на страната.

 

Гордо можем да твърдим, че сортовете вино, отглеждани на наша територия са най-ароматните и най-пивките, а в композиция с българските обичайни ястия насладата става всеобхватна. Нашенската кухня в характерна и единствена по рода си, с богат усет, който разсънва всички сетива. Само тук можете да опитате същинското българско кисело мляко, известно по целия свят, както и разнообразни забавни ястия, приготвени от него, същинско бяло сирене с компактен усет и мед с мирис на разнообразни локални билки. Местните подправки, плодовете и зеленчуците са екологично чисти, с необикновен усет и качества.

 

 eee

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Българската кухня е идеална за чревоугодници. Любителите на положителната храна имат богат избор от усети, а в другите краища на страната се оферират специалитети с присъщи за района артикули, отгледани на място и, несъмнено, с доста обич и грижа.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР