Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да

...
Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да
Коментари Харесай

Руснаци пътуват за ваксинация в Европа, техният Sputnik не се признава от ЕС

Все по-голям брой руснаци се насочат към Европа, с цел да получат ваксина против COVID-19, приета от Европейски Съюз.

Не е ясно дали съветската ваксина Sputnik V скоро ще бъде утвърдена на Запад, което затруднява живота на доста съветски жители. Това е по този начин, тъй като влизането в доста страни изисква доказателство за имунизация против COVID-19 с ваксина, която е утвърдена в Европейския съюз.  Проблемът проверяват от " Дойче веле ".

Не единствено туристите са наранени. Много съветски жители също пътуват в чужбина, да вземем за пример по работа или да посетят родственици. Без доказателство за имунизация, те даже не могат да се хранят на открито в ресторант или да се настанят в хотел в някои страни.

Преди месеци обстановката бе фрапантно друга. През април редица европейци пътуваха до Русия, с цел да бъдат имунизирани със Sputnik V там. По това време равнищата на заболеваемост от COVID-19 в страните от Европейски Съюз бяха високи и имунизациите бяха налични единствено за хора, които бяха изключително изложени на риск от вируса заради възрастта, здравословното си положение или специалността си.

В Русия, за разлика от това, Sputnik V бе елементарно и бързо налична. Но до септември обстановката се обърна - и търсенето на ваксини против COVID-19 в Русия понижа, защото руснаците започнаха да се интересуват от имунизиране в Европа.

Сърбия е най-популярна измежду " туристите за ваксина "

" През септември постоянни клиенти на някои туристически компании схванаха, че процесът на утвърждение за Sputnik V се проточва. Затова те помолиха фирмите да им оказват помощ да получат достъп до ваксина, утвърдена от СЗО ", споделя Мая Ломидзе, началник на Асоциацията на туроператорите в Русия. Така се появиха " обиколки с ваксини ", сподели тя.

Заедно с задгранични сътрудници туристическите компании започнаха да провеждат обиколки до страни, където чужденците могат да бъдат имунизирани, добавя тя.

В момента съветски екскурзиант може да се имунизира без огромни трудности единствено в три европейски страни. Най-популярна е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия е отпред в листата заради своята досегаемост, защото руснаците не се нуждаят от виза, с цел да влязат в страната, а самата ваксина е безвъзмездна. Много руснаци също пътуват до Хърватия - макар че се нуждаят от виза - с цел да получат имунизацията на Johnson & Johnson, която изисква единствено една доза.

Търсенето на нужните задгранични ваксини набъбна. През септември туристическите компании проведоха към 10 до 20 пътувания за имунизация на месец. В края на октомври те към този момент получават същото количество запитвания дневно за непознатите дози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР