Все по-често измамници се опитват да откраднат дарения, предвидени за

...
Все по-често измамници се опитват да откраднат дарения, предвидени за
Коментари Харесай

„Перфектни в това, което правят“: Как измамници крадат пари с фалшиви дарителски кампании

Все по-често измамници се пробват да откраднат дарения, планувани за хора със здравословни проблеми, употребявайки ги за себе си. За това сигнализират основатели на платформи за щедрост.

Преди повече от 2 години Пламен Андреев основава платформа за събиране на средства за дарителски акции. Фокусът му е да оказва помощ на хора със здравословни проблеми. Преди седмица обаче недоброжелатели пробват да се внедрят в системата посредством непознати фотоси и подправена здравна документи.

„ Бяха съвършени в това, което направиха, те успяваха да отговорят на съответни медицински въпроси, които им задаваха, на които може да отговори единствено човек, който минава през това. Много бързо желаеха да вземат дарената сума, която беше много, към 80 000 лв., само че не знаеха, че ние по-късно имаме и спомагателни верификации, които те не съумяха да прескочат и ги хванахме “, разяснява Павел Андреев, основател на платформа за благотворителни акции.

Екипът му реагира стремително и следва да бъде подаден сигнал в прокуратурата. А събраните средства ще бъдат върнати на донорите или пренасочени по други акции. Подобен опит за машинация се случва и с 20-годишната Анита Чобанова от Асеновград, която феновете ни помнят от репортажите на bTV за събиране на финансови средства за чернодробна трансплантация в Турция. През март тя беше сполучливо трансплантирана и към този момент се възвръща.

Неин донор стана майка ѝ

„ Честно казано, когато разбрах за всичко това, бях потресена, че има такива хора в кавички, които смеят да се пробват да крадат пари от случаи, в които нечий живот зависи от тези средства. Надявам се да има правдивост и донорите да не стопират да вършат положително “, разяснява Анита Чобанова, която е сполучливо трансплантирана.

Утре е рожденият ми ден. Великден ще е извънредно благополучен празник, показа тя пред bTV

„ Използваха нейните фотоси и нейното изложение и в края на поста бяха поставили банкова сметка, на която пишеше, че получателят е Анита, само че това не беше нейната банкова сметка. Надявам се в нейния случай да са минимални загубите. Дарителят би трябвало да знае, че парите са просто лост към здравето на някого, само че би трябвало да му се търси отговорност по какъв начин тези пари се харчат “, споделя Павел Андреев.

Той моли към всички хора да наблюдават за съществуването на епикриза за здравна диагноза и за предложения от лечебни заведения за съответно лекуване.

„ Измамниците стават все по-добри, познават благотворителността и тази ниша в елементи, само че главните неща са: не просто една фотография, свалена от интернет, а действителни фотоси, достоверна и задоволително дълга история, която споделя от началото, през проблемите досега на лекуване. Най-сигурното нещо, което донорите могат да създадат, е да свикнат, че има организации, като моята и доста други, на които могат да се доверят и да вършат благотворителността си през тях, тъй като организациите носят отговорност, те могат да подсигуряват средствата “, споделя той.

По думите му профилът на измамниците е подобен – хора със зависимости към опиати, алкохол или хазарт. И без угризения.

„ Те се разочароват – дават пари, желаят да оказват помощ и някой ги краде посредством подправена акция. Това е супер притеснително. Но това не би трябвало да работи отказващо на донорите. Те би трябвало да не престават да го вършат, тъй като това е единственият метод тези хора да се лекуват, няма различен “, показва още Павел Андреев.

„ Дори да си решил да живееш посредством измами, да отидеш и да лъжеш за онкологично болно дете, с цел да откраднеш пари, считам, че това е дъното “, добавя той.

Надява се обаче опитите за измами да не повлияят отрицателно на искащите да оказват помощ. Защото нуждаещи се има и за тях остава единствено вярата и положителните сърца.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР