Все по-често хората се интересуват какви съставки има в храните,

...
Все по-често хората се интересуват какви съставки има в храните,
Коментари Харесай

Емил Радев: Все повече потребители изискват гаранции за качеството на храните, които купуват

Все по-често хората се интересуват какви съставки има в храните, които купуват, от коя плантация идват млечните артикули или по какъв начин са отглеждани животните, които употребяват. Все по-голяма част от потребителите, както в България, по този начин и в Европейски Съюз, са склонни да заплащат повече за артикули, които са с явен генезис и вследствие на по-високи стандарти за хуманно отношение към животните. В това те разпознават гаранция за качество, разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/EHП Емил Радев, който е измежду създателите на въпрос към Европейската комисия по отношение на желанията ѝ за въвеждане на схеми за ясно етикетиране на месото и млечните артикули, каквито към този момент има за яйцата.

„ Въпреки че в Европейски Съюз съществуват доброволни схеми, потребителите като цяло не са в положение ясно да разграничат някои от месните и млечните артикули на пазара въз основа на стандарти за хуманно отношение към животните “, изясни Радев. Според него е нужна научнообоснована и характерна за обособените типове артикули система, сходна на въведената за маркиране при яйцата. „ Тази система би трябвало да е поредна и да е стандартизирана за целия Европейски съюз, като се стартира от минималните законови изисквания”, счита Радев. По думите му системата за етикетиране освен би осигурила повече изясненост за потребителите какво тъкмо поставят в чиниите си, а и ще им даде повече права. „ Подобна скица за етикетиране би била и по-справедлива за земеделските производители, защото би предотвратила потреблението на подвеждаща информация на етикетите. Добавяйки още един конкурентен детайл, земеделските стопани ще бъдат насърчавани сами да вкарват все по-високи стандарти за хуманно отношение към животните, с цел да отбележат продукта си като първокачествен в сходство с напъните и разноските, които правят”, заключи евродепутатът.

Заедно с сътрудника си от ГЕРБ/EHП Андрей Новаков той е основател на първата европейска стратегия в отговор на казуса с двойните стандарти при храните в Европейски Съюз. С бюджет от 1,3 млн. евро програмата ще подкрепя провеждането на огромни проучвания за качеството на храните в държавите-членки и организирането на осведомителни акции за съществуването на подвеждащи и нелоялни търговски практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР