Все още се натрупват данни затова кой имунитет – придобитият

...
Все още се натрупват данни затова кой имунитет – придобитият
Коментари Харесай

Имунолог: Ваксината не може да ни разболее, тя не променя гените


Все още се натрупват данни по тази причина кой имунитет – добитият след имунизация или след преболедуване е по-дълготраен. Имаме данни и насоки, че естественият имунитет има своите преимущества, само че се заплаща висока цена за придобиването му. Ваксиналният имунитет е извънредно ефикасен, получен е в точното време и ни защищава от тежко боледуване.

Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология в болница „ Лозенец “ и помощник към Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

По думите ѝ имунитетът, добит след имунизация, продължава също най-малко над 8 месеца като този добит след преболедуване. „ Не на последно място самият вирус мощно потиска имунната система, което значи, че при естествено преболедуване може да имаме повреден имунен отговор. Това значи, че при някои преболедували пациенти този имунен отговор може да не е ефикасен и да не ги защищити от наново боледуване”, изясни имунологът.

Според нея груповият имунитет може да бъде реализиран не посредством преболедуване, а посредством ваксина. „ Оказва се, че добитият имунитет, посредством имунизацията е доста по-добър в сравнение с този реализиран посредством естествено преболедуване на огромна маса от хора. Когато прекарват огромна маса от хора може в никакъв случай да не достигнем до по този начин стремежи групов имунитет, само че доближаваме едно доста високо равнище на разновидности на вируса “, сподели още медикът и посочи, че вирусът ще спре да мутира когато среща по-невъзприемчиво население, т.е. когато има по-голям брой хора, които не могат да бъдат инфектирани, в резултат на това, че са имунизирани.

Д-р Великова разяснява още, че хората не трябва да се тормозят, че в листовката на имунизациите написа, че вирусът е генно-модифициран. „ Може да приемем тази информация със успокоение. Това значи, че в самата ваксина не се съдържа същинският вирус, съдържа се софтуерно направена част от информация за самия вирус. Във имунизацията няма нищо инфекциозно, нищо, което да ни разболее, няма нищо общо с вируса като протичане на зараза. Ние се възползваме от актуалните технологии като ГМО”, безапелационна е тя.

По отношение на терзания на група от хора, че са участници в опит и продължаващи клинични изпитвания на имунизациите, базирайки се на условието при имунизиране да подписват осведомено единодушие, специалистът увери, че това не е по този начин. „ Много от клиничните изследвания имаха стадии и етапи, които протичаха по едно и също време. Да не пропущаме и обстоятелството, че огромна част от хората желаеха да се включат в изпитванията. Така се набраха нужните хора, безусловно за седмици, тъй че това даде мощен подтик на науката. Няма по какъв начин да се утвърди една ваксина, в случай че тя не е минала извънредно тежките условия, които са нужни. Също по този начин сега продължава наблюдението на всички имунизирани и се надяваме, че имунитетът след ваксина ще е дълготраен най-малко година или две “, разяснява имунологът и добави, че при постъпване в болница всеки човек подписва осведомено единодушие. И при имунизирането е по този начин, само че по-различното е, че става дума за ваксини, които се ползват на здрави лица.

„ Повечето здрави лица не са чували за осведомено единодушие и не са подписвали такова, тъй че за пръв път се сблъскаха с това нещо. Като цяло е належащо, когато имаме здравна намеса, индивидът да бъде осведомен. Това не освобождава хората от това да оповестят за нежелани лекарствени реакции, да потърсят потребност от помощ, да бъдат свързани с фирмите, производители на имунизациите “, изясни тя и акцентира, че осведоменото единодушие не освобождава производителите от отговорност.

Според нея също по този начин няма безспорни доказателства, които да дават съображение да се счита, че имунизирането може да бъде причина за настъпване на гибел.

„ Понякога има събития, които настъпват наоколо досега на имунизиране. Това което е най-важно да знаем е, че когато имаме едно нежелано събитие, като тромбози, да вземем за пример, дали честотата им при имунизирани лица е по-висока от тази на неимунизираните. До момента няма такова наблюдаване и взаимовръзка. Другото значимо е да знаем дали биологически може да бъде обяснена такава взаимозависимост сред пораждане на тромбози и приложението на ваксини, защото имунизацията задейства имунитета съответно против вируса, а тя не води до активиране на цялата имунна система, т.е. не води до хипервъзпаление и други хипотези, които се въртят из интернет “, разяснява доктор Великова, която също по този начин съветва пациенти с хронични болести по тематиката с имунизациите на безплатната гореща телефонна линия на Национална пациентска организация (НПО).

Тя е уверена и в още едно нещо, а точно, че в България имаме трите от най-хубави ваксини, които съществуват против ковид.

„ Медицинските показания за всяка една от имунизациите са идентични, тяхната успеваемост е съпоставима, в това число за тежко боледуване, за предотвратяване от болнично лекуване и несъмнено от съдбовен излаз “, увери доктор Великова и предложи всеки, който има опция да се имунизира, с цел да избегне риска от тежко боледуване. Все още не е ясно дали ще има нужда да се ползва трета доза от двудозовите ваксини, които да защищават от новите разновидности на вируса.

„ Производителите на ваксини основават бустерни дози, като втора или трета, които да бъдат сложени на към този момент имунизирани, за които се знае, че бустерната доза покрива по-голям брой вирусни разновидности от известните досега. Правят се изследвания. В момента се знае кои са най-опасните вируси от циркулиращите мутанти, против които е основана иРНК включена в трета доза “, обясни тя и добави, че още е рано да се вършат прогнози дали ще е належащо да се имунизираме всяка година против COVID-19.

Д-р Великова е безапелационна, че българската страна не е сбъркала с това, че все още не е вложила милиарди в основаването на родна ваксина.

„ Ще дойде миг, в който ще се вложат запаси в разработване на българска ваксина. За момента обаче най-добре за цялото човечество беше да има няколко водещи научни центрове, които имат опит със основаването на ваксини и имат базата и финансирането да създадат големи количества, задоволителни за цялото население на земното кълбо. Ако стигнем до този вид да се имунизираме всяка година, тогава е изцяло допустимо и на практика добре всяка страна да си създава ваксина “, съобщи още имунологът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР