Все още няма нито един доказан случай на фалшифициране на

...
Все още няма нито един доказан случай на фалшифициране на
Коментари Харесай

Проверяват десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация у нас

Все още няма нито един потвърден случай на подправяне на документ за имунизация у нас. Десетки са обаче сигналите, които се ревизират. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров. Въпреки високата смъртност от ковид у нас - по данни на университета " Джонс Хопкинс ", на всеки 100 инфектирани българи сега умират четирима. И съгласно здравните управляващи към този момент смяна в ограниченията не се постанова.

Доказано подправени документи към момента няма, само че част от имунизираните в тежко положение в болница са евентуално точно такива случаи - за това към този момент приказват разнообразни специалисти. За подобен случай знае и юрист Мария Шаркова.

" Вече има случаи, за които ми оповестяват и близки, че тези хора след това съжаляват, че са постъпили по този метод ", сподели тя.

Издаването на документ без да е сложена ваксина е закононарушение, а заплащането за тази услуга от пациента може да се одобри като рушвет, счита Шаркова. Има признаци, по които може да се насочат проверяващите, с цел да открият фалшификацията.

" Ако от едно и също място ние имаме прекомерно доста издадени документи и техните приносители се оказват заболели, в това число тежко заболели в лечебно заведение, или не дай си боже умряли, то тогава може да се мисли за съществуване на някаква наклонност ", добави юрист Шаркова.

" Получавали сме такива от обособени РЗИ-та, че има данни за доста висок брой ваксинирани в избрани места от избрани хора, освен това с адреси в разнообразни места в страната ", сподели доцент Ангел Кунчев.

Друг сигнал за неправда може да бъде какъв брой дози са сложени от една партида.

" От един и същи флакон да са поставяни ваксини дълъг интервал от време, а не в нормалния, очакван по отношение на слагането на имунизацията ", изясни юрист Мария Шаркова.

Данните демонстрират, че от май до момента умрелите имунизирани са под един %.



За последните 7 дни процентът е близо 6.



Близо 8 % от приетите в болница в този интервал са с сложена ваксина.



" Получавани са сигнали за подправени документи, всички сигнали сме предали на прокуратурата, ние няма по какъв начин да изследваме, това изисква особено следствие, с цел да се откри, защото знаете, че там има две заинтригувани страни - този, който слага и този, на който му се слага ", разяснява здравният министър Стойчо Кацаров.

" В някои страни към този момент се разисква или е въведено тук-там имунизирането да става под видеоконтрол, без да се снима лицето на пациента, с цел да може да се предпазят от сходни злоупотреби ", добави юрист Шаркова.

В Гърция към този момент има разкрити случаи на издадени подправени документи. Проверяват се и документи, издадени от България на гръцки лекари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР