Все някога войната в Украйна ще свърши, а с нея

...
Все някога войната в Украйна ще свърши, а с нея
Коментари Харесай

Войната в Украйна превръща Черно море в отровен коктейл - в какво ще плуваме това лято?

Все в миналото войната в Украйна ще свърши, а с нея и смъртоносните детонации, породени от ракетните удари и бомбардировките. Това обаче няма да бъде краят на унищожителната мощ на оръжията. Гранатите, мините и другите експлозиви унищожават здания и по този начин замърсяват с азбест. Поразяват и рафинерии, в следствие от което петрол и химикали се пропиват в земята и във водата. И това не е всичко: самите боеприпаси също са цялостни с токсични химикали, които няма да изчезнат просто по този начин.

Според организация Ройтерс минимум 10,5 милиона хектара земеделска повърхност в Украйна са нечисти с химикали. А щом те се пропият в земята и във водата, скоро ще доближат и хората - посредством растенията, животните, питейната вода. Такива са най-малко догатките на токсиколозите - към момента няма надеждна информация по какъв начин тъкмо тези химикали ще взаимодействат с почвата и какво ще е въздействието им върху човешкото здраве, написа " Дойче веле ".


" Тепърва започваме да се борим с мунициите в морето ", споделя професор Едмунд Мазер, шеф на Института по токсиокология към Университетската болница в Кил. Въпреки че доста въпроси към момента са без отговор, проучванията разрешават да се направи един значим извод - токсичните химикали са нездравословни за всички живи същества.

На дъното на Северно и на Балтийско море 1,6 милиона тона боеприпаси ръждясват и до през днешния ден. Процесът на разложение изпуска във водата отровен " коктейл ", който съставлява опасност за екосистемата в морето, а рано или късно се озовава и в чиниите на хората, които употребяват риба и морски блага.

Опасните субстанции в мунициите са най-много експлозиви и тежки метали. Тротилът да вземем за пример е потвърдено отровен. " Той поврежда както репродуктивните качества, по този начин и растежа и развиването на морските жители ", изяснява проф. Мазер и прибавя, че съгласно проучвания тротилът е и канцерогенен.



Същото важи и за някои тежки метали като арсена и кадмия, които също са канцерогенни. А живакът, който се съдържа в детонаторите, предизвиква вреди на нервната система. " Може да докара и до увреждания на плода при бременни дами. Оловото също води до нарушавания в развиването и до спонтанни аборти ", изяснява проф. Мазер.

Благодарение на проучванията, които прави в Северно и в Балтийско море, проф. Мазер може да допусна, че по хранителната верига химикалите ще стигнат и до индивида.

" Опасяваме се, че индивидът като краен консуматор е мощно заплашен ", споделя професорът. Другият проблем е обвързван с дъжда - при превалявания химикалите навлизат надълбоко в почвата и по този начин заплашват питейната вода. По същия път живакът да вземем за пример може да попадне в някои растения, които след това да стигнат до човешкото тяло през храната.



Проф. Мазер допуска, че след войната в Черно море ще е същото като в Северно и в Балтийско море - воден басейн, цялостен с отровни боеприпаси, на които първоначално вероятно никой няма да обръща внимание.

Екипът на Мазер към този момент търси способи за премахване на токсичния тротил от водата. " Надяваме се, че ще успеем да го реализираме благодарение на бактерии ", споделя професорът. Засега обаче надеждно решение към момента няма.

Мазер прибавя, че е допустимо да се изринат горните пластове почва, с цел да се изкарат от тях тежките метали и тротилът. Това би направило почвата релативно безвредна. Подобно решение обаче би погълнало доста време и средства.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР