Всъщност повечето вносители на газ вече откриха сметки в рубли

...
Всъщност повечето вносители на газ вече откриха сметки в рубли
Коментари Харесай

Кремъл налага контрасанкции над 31 енергийни компании, сред тях и българска

Всъщност множеството вносители на газ към този момент откриха сметки в рубли към "Газпром ", сподели Марио Драги по време на визитата си в Съединени американски щати

Руското държавно управление е одобрило листата на юридическите лица, на които се постановат контрасанкции, съобщи ТАСС. Постановлението на кабинета на министрите беше оповестено през днешния ден на формалния портал за юридическа информация.

В листата влизат 31 организации от Германия, Франция и други европейски страни, както и компании от Съединени американски щати и Сингапур. Контрасанкциите засягат и клонове на "Газпром Германия ", които към този момент не са благосъстоятелност на "Газпром ", както и "ЮРоПол ГАЗ "- EuRoPol GAZ (съвместно дружество на "Газпром " и Полската нефтена и газова компания (PGNiG), която има полския сектор от газопровода "Ямал - Европа "), съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Сред тях е и българската "ВИЕЕ България ЕООД " (WIEE Bulgaria EOOD). Като притежател на капитала ѝ е посочена "Газпром Швайц АГ ". Според Информационната система за българските предприятия компанията търгува на едро с твърди, течни и газообразни горива и сходни артикули, заяви "Дневник ". Търговската група Wingas/WIEH/WIEE е притежател на огромен пакет от контракти за доставка на съветски газ.

От документа следва, че с тези компании към този момент не могат да се правят редица интервенции, като да вземем за пример да се подписват покупко-продажби в тяхна изгода. Освен това се не разрешават платежни интервенции и интервенции с скъпи бумаги с тяхно присъединяване или в тяхна изгода. Отнема се и правото на плавателни съдове на фирмите в листата да влизат в съветски пристанища.

Италианският министър председател не вижда риск от прекъсване на доставките на газ поради настояването те да бъдат заплащани в рубли

Италианският министър председател Марио Драги изрази убеденост, че настояването на Москва европейските консуматори да заплащат за съветския газ в рубли няма да докара до спирания в доставките, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия предизвестява, че заплащането за газа в рубли може да се смята за нарушение на наложените наказания, само че съгласно Драги по въпроса няма ясно и единно мнение.

"Всъщност множеството вносители на газ към този момент откриха сметки в рубли към "Газпром ", сподели Драги пред кореспонденти по време на визитата си в Съединени американски щати.

"Сърбиягаз " и "Газпром " са почнали договаряния

Министърът на минната индустрия и енергетиката в сръбското държавно управление Зорана Михайлович съобщи във връзка известието, че Украйна стопира преноса на газ за Европа, че това няма да засегне Сърбия, защото страната получава газ от Балкански поток, оповестява вестник "Политика ".

Михайлович сподели пред Танюг, че в случай че Украйна спре преноса на газ към Европа, това няма да засегне страната, тъй като Сърбия получава газ от Балкански поток постоянно и в задоволителни количества. Тя уточни, че е доста значимо Сърбия да получава газ от Балкански поток като означи, че това не е било по този начин до преди две години, когато страната е имала опция да доставя газ единствено от Украйна. Ако имахме единствено тази опция през днешния ден, щяхме да сме в сериозен проблем, нашата промишленост нямаше да има газ през днешния ден, сподели Михайлович.

Попитана по кое време ще стартират договарянията на Сърбия с Русия за нови доставки на газ, Михайлович сподели, че "Сърбиягаз " и "Газпром " към този момент са почнали договаряния и че е "важно за страната ни да има преференциална цена на газа, само че и задоволителни количества ".

В момента се водят договаряния сред фирмите "Сърбиягаз " и "Газпром " и считам, че тези договаряния към този момент са почнали. За нас не е значимо единствено каква ще бъде цената на газа, за нас са значими и количествата, уточни Михайлович. Тя сподели, че съгласно съществуващото съглашение Сърбия е получавала 6 милиона кубически метра газ на ден, както и че има избрани съглашения за спомагателни количества газ.

Що се отнася до газохранилището в Банатски двор, министърката напомни, че мажоритарен притежател на Банатски двор е "Газпром ", а Сърбия има дял от 49 % и посочи, че газът се зарежда всеки ден и ще е разполагаем за идващите 24 дни. Михайлович показва, че от Банатски двор могат да се изпомпват единствено пет милиона кубически метра газ дневно и по тази причина проектът е в идващия интервал Сърбия да има лично вместилище, с цел да може да изпомпва по-големи количества газ. Работата по новото вместилище ще стартира идната година, тъй като Сърбия би трябвало да има лично вместилище, което да има подобен потенциал, че да можем да изпомпваме доста повече от пет милиона кубически метра газ, сподели Михайлович.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР