ВСанкт Петербург днес започна делото срещу 26-годишната Даря Трепова по

...
ВСанкт Петербург днес започна делото срещу 26-годишната Даря Трепова по
Коментари Харесай

Започна делото срещу Даря Трепова, обвинена в убийството на Татарски

ВСанкт Петербург през днешния ден стартира делото против 26-годишната Даря Трепова по обвиняване за бомбения атентат в заведение в града, в който почина изтъкнат съветски боен блогър, откакто му беше подарена статуетка, която по-късно избухна, съобщи Асошиейтед прес.

Трепова е упрекната в осъществяване на терористична офанзива, противозаконен трафик на взривни устройства и подправяне на документи по отношение на гърмежа на 2 април т.г. Експлозията лиши живота на Владлен Татарски, а 52 души бяха ранени.

Младата жена беше задържана малко след атентата и може да получи до 30 години затвор, в случай че бъде приета за отговорна, съгласно известия в съветски медии.

40-годишният Татарски беше разгорещен покровител на военните дейности на Кремъл в Украйна и постоянно пишеше материали за боевете от фронтовата линия.

Трепова беше снимана на видео по какъв начин връчва на Татарски статуетката мигове преди детонацията. Взривът избухна в заведение на брега на река Нева в историческото сърце на втория по величина град в Русия, по време на среща на Татарски с негови симпатизанти.

При явяването си в съда Трепова призна виновността си за подправяне на документи, само че продължи да твърди, че е почтена по обвиняванията за осъществяване на терористична офанзива и противозаконен трафик на експлозиви. Трепова съобщи, че не е знаела, че в бюста, който е дала на Татарски, има бомба, оповестиха съветски медии.

27-годишният прочут на Трепова Дмитрий Касинцев е съпроцесник на Трепова, макар че е под домакински арест. Даря Трепова живяла в жилището му след гърмежа, а управляващите го упрекнаха в укривателство, обвързвано с тежко закононарушение. Касинцев сподели в съда, че е подготвен да се признае за отговорен по по-леко обвиняване - че не е съобщил за закононарушение.

Съдията разгласи през днешния ден, че един от ранените при гърмежа е умрял, без да дава детайлности дали това има връзка с гърмежа, и отсрочи съвещанието за петък.

Руските управляващи упрекнаха украинските разследващи служби за организирането на бомбения атентат. Властите в Киев не са дали отговор непосредствено на обвиняването, само че консултант на украинския президент Володимир Зеленски разказа детонацията като част от вътрешните разтърсвания в Русия.

Федералната работа за сигурност на Русия упрекна украински жител, който разпознава като Юрий Денисов, че е събрал информация за Татарски и снабдил Трепова с експлозиви посредством куриерска работа. ФСС твърди, че Денисов е работил по заповед на украинските служби за сигурност.

Татарски беше псевдоним на Максим Фомин, който имаше стотици хиляди почитатели в канала си за известия Telegram. Той се причислява към сепаратистите в Източна Украйна, откакто през 2014 година там избухва подкрепян от Москва протест, и няколко години е бил на фронтовата линия, преди да се насочи към писане на блогове.

Военните блогъри играят все по-видна роля в Русия на фона на боевете в Украйна, подкрепяйки Кремъл, само че постоянно подлагат на критика съветското военно управление и разкриват разнообразни военни пропуски. За разлика от самостоятелните медии или опозиционни фигури, те не са били изправени пред никакви репресии за рецензиите си.

ФСС твърди, че Трепова е поддръжничка на арестувания съветски опозиционен водач Алексей Навални и че неговите най-големи съдружници Иван Жданов и Леонид Волков са отправяли многократни апели за подривна активност в Русия.

Жданов твърди, че управляващите може да се опитат да употребяват детонацията, с цел да удължат периода на присъдата на Навални. В момента политикът излежава 19 години в наказателна колония източно от Москва, откакто беше наказан по обвинявания в екстремизъм, които съгласно него са погрешни.

В писмо до петербургския информативен бюлетин " Бумага " Трепова твърди, че публицист и боен блогър, който познава, я е помолил да участва на срещата с Татарски като част от журналистическо следствие и не е имала визия, че това ще докара до смъртоносна детонация. Тя не разпознава този публицист в писмото.

" Не знаех, че ще подаря нещо (на Татарски) ", цитира " Бумага " думите на Трепова. " Морално, несъмнено, ми е доста мъчно. Все още не мога да допускам, че това в действителност се е случило ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР