Врезултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от

...
Врезултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от
Коментари Харесай

Гьоков: Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии

Врезултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската, съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на чуване в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изслушването е по искане на ГЕРБ-СДС какъв брой и по какви аргументи някои от пенсионерите да получат понижаване на приходите си по отношение на последните месеци на 2021 година.

" Този проблем е разследване на решения на 46-ото Народно събрание ,

без да ги квалифицирам като популистки, а само като решения, довели до чувството за неправдив метод при установяване на пенсиите ", разяснява Гьоков.

" Няма по-ниска пенсия за месец януари по отношение на пенсията от декември 2021 година ,

сподели министърът. Той уточни, че това се отнася за пенсиите за трудова активност - пенсии за застрахователен стаж и възраст и за неработоспособност, по този начин и за обществената пенсия за напреднала възраст и за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии.

Размерите на пенсиите на всички пенсионери са нараснали от 25 декември 2021 година,

като междинното нарастване на изплатения размер на пенсията е 12,9 % и дава отговор на междинен растеж от 61 лв. и 25 ст. Това се отнася за 2 млн. и 47 200 пенсионери. Изключение е единствено във връзка с 945 пенсионери, за които или няма смяна, или има понижение в размера на пенсията, уточни Георги Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има неверно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е изменен типът на получаваната пенсия - да вземем за пример минават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влезнало в действие предписание на длъжностно лице за смяна на размера на пенсията.

В съпоставяне с декември 2021 година през януари 2022 година 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ общ брой от пенсия

и спомагателната сума към нея - Коронавирус добавката, сподели министърът. Той уточни, че повода е на първо място в това, че през декември размерът на изплатената спомагателна сума към пенсията е 120 лв., до момента в който през януари 2022 година е 60 лв..

Няма понижение на нито една пенсия, нарастване има на всички пенсии ,

българите са подведени от Коронавирус добавката, разяснява Георги Гьоков.

Новият метод за установяване на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 година и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва въздействие върху пенсиите на така наречен категорийни служащи , при които има разлика сред стажа в календарно време и общият трансфорат застрахователен стаж, изясни Гьоков. На това съображение при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат застрахователен стаж от първа и второкласен труд, процентното нарастване на пенсията е по-малко от оповестения междинен размер на нарастването от 12,5 на 100, уточни министърът.

Министърът уточни, че хората, чийто приход е по-малък през януари по отношение на декември ,

ще бъдат обезщетени, като първите заплащания ще бъдат осъществени с пенсиите за февруари. Той уточни, че 104 млн. лв. ще са нужни за шест месеца и добави, че средствата са налични.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР