Времеви билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лв. в градския

...
Времеви билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лв. в градския
Коментари Харесай

Спор в ефир за времевия билет в София - аргументите на Борис Бонев и Зафир Зарков

" Времеви " билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лева в градския превоз на София при започване на 2022 година Увеличаване на цената на дневната карта от 4 лева на 6 лева, въвеждане на фамилна уикенд карта. Това са предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС за смяна в организацията на таксуването на публичния превоз в столицата.

Ефективни ли са нововъведенията - по тематиката в утринния блок на Българска национална телевизия спориха Борис Бонев, общински консултант от " Спаси София " и Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по превоз към Столичния общински съвет.



СНИМКА: БГНЕС

Борис Бонев сподели, че задачата на предложенията е да се запуши огромната дупка в Центъра за градска подвижност и транспортните оператори. Това, което ние желаеме да се направи - задачата на тази промяна да бъде привличането на повече пасажери, сподели Бонев. По думите му това може да стане, единствено в случай че градският превоз се трансформира в същинска опция на автомобилния.

Затова от " Спаси София " имат съответни оферти: билети за време - 40 и 90 минути. Бонев цитира статистика, съгласно която предлаганият 30-минутен билет не е задоволителен. 85% от хората в София пътуват в границите на 40 минути.



Също по този начин оферират въвеждането на карта за хора до 26 години, на цена от 200 лева на година. Трето предложение на " Спаси София " - всички карти за пенсионери, хора с увреждания, студенти и възпитаници да могат да бъдат купувани за период от 1 година, а не както е в този момент единствено за месец, с цел да не се постанова всеки месец тези хора да се редят на опашки.

Според Бонев предложенията на ГЕРБ-СДС са фокусирани върху билетите, а положителният образец от европейските страни демонстрира противоположното - фокус би трябвало да бъдат абонаментните карти. Показа графика от Виена, като сподели, че 50% от живеещите там имат годишна карта за градския превоз, до момента в който в София ползватели на такава карта са единствено 2%.



Основната ни цел е да създадем по-разнообразни документи и да не покачваме цената, сподели Зарков. Той разяснява, че по брой коли София е със средноевропейски индикатори. Каза, че за пръв път чуват предложенията на " Спаси София ". По отношение на картата за младежи добави, че такова предложение към този момент има от Патриотите в Столичния общински съвет.

Зафир Зарков сподели, че сегашният билет от 1,60 лева резервира цената си. В рамките на 30 мин. с него хората ще могат да се прекачват в цялата система на градския превоз, а могат да продължат пътуването си до крайната дестинация в границите на 1 час с този билет, в случай че са се прикачили до 30 мин. след началото на пътуването.



Според Зарков с предлагането им пасажер ще може да пътува 60 мин. с един билет, а по думите му това на " Спаси София " прави пасажера неточен след 40-ата минута.

Борис Бонев даде образец, при който пасажерите биха били ощетени от предложенията на ГЕРБ-СДС - в случай че пасажер пътува от Бизнес парка до " Люлин " и след метро се прекачи на различен превоз, то този човек ще би трябвало да заплати за услугата 2,20 лева, което е с 60 ст. повече от сегашните цени.

Цялото изявление вижте във видеото.

Още тематики от " Денят стартира " вижте.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР