Времето си е типично пролетно - променливо и непредвидимо, но

...
Времето си е типично пролетно - променливо и непредвидимо, но
Коментари Харесай

Уикенд в Гара Лакатник

Времето си е типично пролетно - изменчиво и непредвидимо, само че уикендът към този момент е на един петък разстояние и е добре да сме заредени с хрумвания по какъв начин и къде да го прекараме. Ако малко вятър или дъжд не могат дa ни изплашат, се насочваме към Западна България, където се намира едно село, което ще ни изненада прелестно.

Името му е Гара Лакатник и е на няколко километра от другото, по-старо село - Лакатник. То се намира в Софийска област, община Своге. Разстоянието от столицата е единствено 40 км., от Пловдив - 211, а от Плевен - 105 км.

Най-удобно е да пътуваме с кола или с трен, като в обитаемото място има ЖП гара, към която в действителност поражда то. Можем да отседнем в някоя от къщите за посетители в селото, след което да се отправим на дълга разходка из покрайнините, която несъмнено може да ни измори.
 Снимка 416133

Лакатнишки скали

Село Гара Лакатник е ситуирано на 550 м. надморска височина в Стара планина, в Искърското дефиле и е оградено от високи скали. Името на обитаемото място идва от завоя, който прави река Искър точно там - той прилича на прегънат лакът.

Лакатнишките скали са част от Природен парк Врачански Балкан и още през 1989 година са оповестени за предпазена околност. Те са с друга височина, като тук-там доближават до 250 метра над равнището на реката. Техните пластове са съвсем отвесни, а от вятъра и други метеорологични условия в тях сe образуват разнообразни скални форми.
 Снимка 416175

Освен това, има редица карстови пещери, измежду които най-известната е Темната дупка. Скалите сa построени от червени пясъчници и варовици. Те са един от най-посещаваните обекти за скално катерене в България . Има няколко маршрута за обхождане им, които са с друга степен на компликация.

На 300 метра височина има една дребна, алена къща, която се вижда отдалеко, само че може да се доближи единствено с катерене и въже - това е алпийският подслон " Орлово гнездо " . На върха на Лакатнишките скали пък е подложен кръст в памет на починалите алпинисти и планинари.
 Снимка 416177

Точно против кръста пък е мястото на огромен, солиден монумент, построен от каменни блокове, с цел да припомня за починалите в Септемврийското въстание през 1923 година Освен двата паметника, на върха на Лакатнишките скали ни чака и страхотна панорама към дефилето и селото, на която можем да се любуваме с часове . Някои вземат решение да го вършат и с дни и опъват палатките, с цел да пренощуват нависоко. Именно този пейзаж нееднократно е вдъхновявал и Христо Ботев.

В подножието на скалите пък, тъкмо под пещерата Темната дупка, се намира и карстовият извор Житолюб, в които се сливат две подземни реки. В непосредствена непосредственост има и ресторант, в който можем да заредим сили преди изкачването или да починем след него.
 Снимка 416179

От карстовия извор стартира и един от най-предпочитаните направления в региона - гара Лакатник-село Миланово-хижа Пършевица.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР